Mærsk om ny aftale: Det er et langsigtet partnerskab

Aftalen står til at træde i kraft, når Mærsks nuværende aftale med MSC udløber i 2025.
Foto: Rene Van Quekelberghe/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Rene Van Quekelberghe/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

A.P. Møller-Mærsk har indgået et nyt partnerskab med konkurrenten Hapag-Lloyd, men modsat den nuværende aftale med MSC, er der ikke sat tidslængde på aftalen.

Mærsk kalder den nye aftale et ”langsigtet partnerskab”, mens den tidligere aftale med MSC var tiårig med ophør i 2025, medmindre parterne ville forlænge. Det har ikke været tilfældet, og i stedet annoncerede de sidste år planer om at gå hver til sit ved udløb.

”Vi har ikke sat en endedato på det her samarbejde med Hapag-Lloyd, men vi er enige om, at når vi gør sådan noget som det her, så går vi ind i det med en intention om, at det skal være et langsigtet partnerskab,” siger Johan Sigsgaard, Executive Vice President og Chief Product Officer hos Mærsk, på en pressekonference tirsdag eftermiddag.

”Det regulatoriske miljø lige nu sætter en begrænsning for, hvor lang en periode du kan indberette som en VSA-aftale,” lyder det videre.

VSA dækker over betegnelsen Vessel Sharing Agreement, hvor rederierne kan benytte sig af pladsen på hinandens skibe. Samarbejderne er typisk blevet betegnet som alliancer, og beskriver en udbredt praksis blandt de store containerrederier, som aktuelt har fordelt sig i tre store alliancer, der nu står til at ændre form. Formålet er at undgå, at rederierne sejler med delvist lastede skibe, og derved håber man både at skåne miljøet og sænke omkostninger - herunder til brændstof.

”Vi ønsker ikke at sætte en begrænsning på aftalen, og derfor taler vi også om en anden intention,” siger Johan Sigsgaard, der henviser til, at man med den nye aftale kalder det et ”cooperation” mod tidligere en ”alliance”.

Han fortæller desuden, at Mærsk og Hapag-Lloyd er i fuld gang med det regulatoriske arbejde, hvor der både fra EU og USA’s side tidligere er blevet varslet, at de vil holde skarpt øje med alliancerne.

”Vores klare forståelse er, ud fra hvad der kommet fra for eksempel EU, at den her type partnerskaber kan fortsætte,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også