"Ikke hensigtsmæssigt på nogen måde": DSV-formand og kommende topchef har investeret sammen privat

Hovedpersonerne i DSV-toppen erkender, at den private investering kan opfattes ”problematisk” og har derfor taget konsekvensen.
Thomas Plenborg har været en del af DSV's bestyrelse siden 2011 og har været bestyrelsesformand siden 2019. | Foto: Pr / Dsv
Thomas Plenborg har været en del af DSV's bestyrelse siden 2011 og har været bestyrelsesformand siden 2019. | Foto: Pr / Dsv

For knap to år siden besluttede DSV-formand Thomas Plenborg og kommende topchef Jens Lund at poste private midler i et fælles investeringsprojekt – udenfor regi af den store speditørkoncern.

Sammen med en ejendomsdirektør i DSV og Jens Lunds bror oprettede de et hidtil ubeskrevet selskab, som efterfølgende har købt en større byggegrund, kan MobilityWatch nu fortælle.

Flere professorer mener dog, at en sådan fælles investering risikerer at udfordre det armslængdeprincip, der bør være mellem bestyrelsesformanden og direktionen.

Som bestyrelsesformand har Thomas Plenborg sammen med den øvrige bestyrelse nemlig ansvaret for at føre tilsyn med direktionens arbejde. 

I sidste ende er det også formanden, der sammen med den øvrige bestyrelse skal kunne hyre og fyre den øverste ledelse i DSV, som Jens Lund har været en del af i årevis, og som han senere i år skal stå i spidsen for som topchef.

”Det med at have interesser blandet sammen på den måde er aldrig godt, for hvis det kommer til en konfliktsituation, så kan man jo blive i tvivl om, hvordan man reagerer på det,” lyder det fra Tage Koed Madsen, professor emeritus ved Institut for Virksomhedsledelse på SDU.

Hovedpersonerne har allerede nu reageret på sagen.

Bror er direktør

Thomas Plenborg har siddet i DSV’s bestyrelse siden 2011 og været formand siden 2019. Til daglig er han professor ved institut for regnskab på CBS. I tillæg hertil underviser han også på institutionens bestyrelsesuddannelse. 

Investeringen i projektet har han foretaget gennem det holdingselskab, han deler med sin familie.

Selskabet, som Thomas Plenborg og Jens Lund sammen har oprettet og investeret i, bærer navnet PAL Property Invest.

PAL Property Invest blev stiftet i 2022, og dets formål er ”at drive virksomhed med køb, salg og udvikling af fast ejendom,” fremgår det af det hidtil eneste fremlagte regnskab.

Selskabet har indtil videre købt en 26.774 kvadratmeter stor grund i en erhvervspark i Benløse ved Ringsted. 

Prisen for byggegrunden lyder på 10.039.500 kroner, fremgår det af tinglysningen, som er sket den 18. marts 2022.

I forbindelse med selskabets oprettelse satte Thomas Plenborg og Jens Lund sig på hver en tredjedel af virksomheden. Ejerkredsen består af to yderligere personer.

De to andre investorer, som deles om den resterende del af virksomheden, er Brian Winther Almind, der er ejendomsdirektør i DSV, og Søren Hesselberg Lund, der er bror til Jens Lund. Sidstnævnte har desuden titel af direktør for PAL Property Invest.

Kan være et problem ved konflikter

At en bestyrelsesformand og en direktør i samme selskab har bundet penge i samme projekt uden for virksomheden er i udgangspunktet en dårlig ting, mener professor emeritus Tage Koed Madsen.

Han er ikke selv stødt på konstruktioner, hvor en bestyrelsesformand har investeret i et projekt sammen med et medlem af den øverste direktion privat.

”Man vil altid være betænkelig ved at gøre sådan noget,” siger han. 

”Det indfører jo nogle andre relationer, hvor man vil blive i tvivl om de beslutninger, man træffer i den sammenhæng, hvor han er bestyrelsesformand – er det så de rigtige beslutninger, eller lader han sig influerere af, at han har noget sammen med direktøren? Så det er ikke hensigtsmæssigt på nogen måde.”

(Artiklen fortsætter under billedet)

Jens Lund tiltræder som topchef for DSV senest i september i år. Han er i dag driftsdirektør og vice-CEO. | Foto: Pr / Dsv
Jens Lund tiltræder som topchef for DSV senest i september i år. Han er i dag driftsdirektør og vice-CEO. | Foto: Pr / Dsv

Hanne Søndergaard Birkmose er professor og institutleder på juridisk institut på SDU, der bl.a. forsker i international selskabsret og corporate governance. 

Hun påpeger, at der juridisk ikke er overtrådt nogen regler eller isoleret set er tale om en interessekonflikt i forbindelse med formandens og direktørens investering i PAL Property Invest.

Hun understreger dog, at der godt kan være scenarier, hvor et sådan forhold kan være uhensigtsmæssigt.

”Selvfølgelig kan man godt forestille sig nogle situationer, hvor det kan være problematisk. For det er klart, at når man har nogle andre aktiviteter ved siden af, så kan der være situationer, hvor det er sværere at træffe den beslutning, som man kan være tvunget til at træffe som bestyrelsesformand,” siger institutlederen.

Hanne Søndergaard Birkmose tilføjer dog, at bestyrelsesformanden agerer sammen med resten af bestyrelsen, der fungerer som et kollektivt beslutningsorgan.

De svære beslutninger

Særligt i de tilfælde, hvor det kræver, at bestyrelsen skal træffe en svær beslutning, kan det være udfordrende, at formanden er for tæt knyttet til direktionen. 

Derfor er armslængde mellem bestyrelse og direktion vigtig, understreger Jesper Strandskov, der også er er professor emeritus ved Institut for Virksomhedsledelse på SDU.

”Ud fra en armslængdebetragtning vil det bedste jo være at man ikke har nogle økonomiske relationer til hinanden. Hvis det var mig, der sad og var bestyrelsesformand, så ville jeg ikke have nogen relation til en direktør i samme virksomhed på den måde,” siger han.

I tillæg dertil er det også væsentligt at have tilstrækkelig gennemsigtighed omkring den slags private forhold, tilføjer Tage Koed Madsen.

”Hvis det er transparent, så har alle aktionærer jo mulighed for på en generalforsamling at stille spørgsmål ved det,” siger han.

Hverken Thomas Plenborg eller Jens Lunds engagement i PAL Property Invest fremgår af DSV’s årsrapporter, vederlagsrapporter eller andet.

Netop transparens omkring den type forhold er vigtig, mener også Frederik Hansen. Han driver et firma, som bl.a. rådgiver virksomheder omkring ansættelser til bestyrelser.

”Det skal være noget, de har kommunikeret klart, så der er rene linjer omkring det,” siger han.

”Det er ikke hensigtsmæssigt at have de her tætte relationer, der kan skabe nogle uheldige situationer for de involverede personer og ikke mindst for de involverede virksomheder.”

Er nu udtrådt

MobilityWatch rettede torsdag i sidste uge henvendelse til DSV for at få en kommentar fra de involverede parter. 

Allerede fredag, altså dagen efter MobilityWatchs henvendelse, har Thomas Plenborg imidlertid valgt at overdrage sin del af PAL Property Invest til Jens Lund.

Hverken Thomas Plenborg eller Jens Lund ønsker at stille op til et interview om baggrunden for den fælles investering eller om udfordringer med armslængden mellem formanden og direktøren.

”Det er korrekt, at vi – Jens Lund og Thomas Plenborg – i privat regi har været medinvestorer i et selskab, som har investeret i en byggegrund i Benløse. Der har været tale om en mindre, passiv investering uden forbindelse til eller relevans for DSV,” lyder det i et skriftligt svar, som DSV’s presseafdeling har sendt på vegne af formanden og den kommende topchef.

Det er imidlertid først efter MobilityWatchs henvendelse, at de to hovedpersoner selv mener, at den fælles investering er så uhensigtsmæssig, at den må ophøre.

”Vi anerkender, at medejerskabet vil kunne opfattes som problematisk. Det er beklageligt, og det ønsker vi naturligvis ikke. Vi har derfor straks bragt medejerskabet til ophør. Thomas Plenborg har således overdraget sine ejerandele til Jens Lund. Det er sket uden økonomisk gevinst for nogen af parterne,” lyder det videre.

Jens Lund har været en del af direktionen i DSV som finansdirektør siden 2002. I 2021 blev han udpeget som driftsdirektør og vice-CEO. Senere i år overtager han stillingen som topchef fra Jens Bjørn Andersen – det skal senest ske i september.

MobilityWatch har rettet henvendelse til Søren Hesselberg Lund, men han ønsker ikke at udtale sig. Heller ikke Brian Winther Almind har ønsket at kommentere sagen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også