Klage over udbud underkendt: DSB kan gennemføre milliardkøb af eltog

En klage over udbuddet af DSB's indkøb af eltog er blevet afvist af klagenævn. Nu kan togkontrakten med Alstom til en værdi af 20 mia. kr. gennemføres.
De nye eltog fra Alstom, som DSB har købt | Foto: PR/DSB
De nye eltog fra Alstom, som DSB har købt | Foto: PR/DSB

I maj kom det frem, at togproducenten Stadler havde klaget over det udbud af eltog, som franske Alstom vandt tidligere på året hos DSB.

Det betød, at underskrivelsen af kontrakten, der har en værdi af 20 mia. kr., ikke kunne gennemføres, da Klagenævnet for udbud først skulle se på sagen.

Det er nu sket, og klagenævnet har ikke fundet grund til, at klagen skal have opsættende virkning på togindkøbet.

Det oplyser DSB til MobilityWatch.

DSB fortæller samtidig, at man nu regner med, at kontrakten kan underskrives den 17. juni.

Afvisningen af klagen fremgår ikke af hjemmesiden hos Klagenævnet for udbud, og det er ikke muligt at komme igennem til nævnet telefonisk, da det er lukket efter kl. 12 om fredagen.

Jürgen Müller, direktør for Strategi og Togmateriel i DSB, har tidligere udtalt, at det er ikke ualmindeligt, at den tabende part i et udbud af denne størrelse - i dette tilfælde Stadler - klager over afgørelsen.

"Vi er for eksempel opmærksomme på to aktuelle tilfælde i Østrig og Schweiz, hvor Alstom har indgivet en klage over tildelinger til Stadler. Jeg vil gerne understrege, at DSB i vurderingen af buddene har valgt det tilbud, som ved den tilbudte løsning levede op til de tekniske krav og som samtidig var det mest attraktive set fra en økonomisk synsvinkel. Med andre ord er det det tilbud, hvor DSB fik mest kvalitet for pengene,” sagde han i maj i forbindelse med nyheden om klagen.

"Vi har kørt en professionel og transparent udbudsproces, og det er også den feedback, vi har fået fra markedet. Jeg håber derfor, at vi hurtigst muligt kan få afgjort sagen, så vi kan komme videre med indkøbet,” lød det videre.

Kontrakten med Alstom lyder på et køb af minimum 100 eltogsæt med mulighed for køb af yderligere togsæt. DSB forventer, at der bliver tale om i alt 150 togsæt. Aftalen gælder både selve togsættene og vedligeholdelse af dem.

DSB's milliardkontrakt på nye eltog udskydes efter klage over udbud

K-ordfører ser ingen grund til bekymring efter DSB-klage

Franske Alstom har vundet milliardudbud om el-tog til DSB 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også