
I sommerens infrastrukturaftale, som blev præsenteret af samtlige partier i Folketinget, blev det endeligt vedtaget, at der skal bygges en tredje limfjordsforbindelse, som er beregnet til at give en samfundsøkonomisk gevinst på 242 mio. kr.
Men ifølge en beregning fra Mobilitytech ville projektet på ingen måde være rentabelt, hvis anlægsfasens CO2-udledning, der af Vejdirektoratet er estimeret til 262.000 ton, var medregnet.
"Angiveligt vil anlægget af den tredje limfjordsforbindelse udlede 262.000 ton CO2. Det skyldes brug af primært cement, grus, asfalt, stål, såvel som energi til entreprenørmaskiner og transport af materialer. Der vil i øvrigt også være CO2-udledning ved drift og vedligehold af forbindelsen. Det er jo en ganske betydelig CO2-udledning, der kommer før projektets åbning, og dermed ville påvirke beregningerne ret meget," lyder det fra Otto Anker Nielsen, der er professor ved DTU Transport.
Mediet skriver, at en CO2-pris på de nuværende 430 kr. pr. ton, som stiger til 500 kr. i 2030 vil sluge en stor del af projektets samfundsøkonomiske overskud, mens Klimarådets anbefalede afgift på 1500 kr. pr. ton vil give en ekstraomkostning på op mod 400 mio. kr. og dermed gøre projektets interne rente negativ.
Danmark har fået en ny infrastrukturplan – få overblikket her
Mere fra MobilityWatch
Vejdirektoratet om kritiseret broprojekt: Risiko for at entreprenør dropper byggeriet
Vejdirektoratet ser en potentiel risiko for, at entreprenøren bag Storstrømsbroen går konkurs eller forlader byggepladsen. Sådan lyder det i et svar fra transportminister Trine Bramsen (S) til Venstres Kristian Pihl Lorentzen. Han fortæller til MobilityWatch, at han er bekymret for situationen. (Opdateret)