MobilityWatch

Manglen på arbejdskraft stiger støt: Halvdelen af bygge- og anlægsvirksomheder mangler hænder

Knap halvdelen af virksomhederne inden for bygge- og anlægsbranchen melder om mangel på arbejdskraft – og nu er samme tendens nået de europæiske lande, vi plejer at hente hjælp fra.

Foto: Jan Dagø/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Andelen af virksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen, der mangler arbejdskraft, er steget stødt i løbet af de sidste syv måneder, og nu melder hele 48 pct. af virksomhederne om mangel på hænder skriver Finans.

Dermed topper manglen på arbejdskraft niveauet i 2006 før finanskrisen, hvor 46 pct. af virksomheden inden for branchen manglede ansatte.

Og tendensen med mangel på hænder inden for byggeri- og anlæg rammer nu hele Europa, hvor 27 pct. af virksomhederne på tværs af EU mangler arbejdskraft – alene i Polen, der normalt bidrager til den danske arbejdsstyrke med 40.000 personer, er der tale om 22 pct.

Det har fået lønningerne til at stige 4 pct. i året 20/21, som sluttede i andet kvartal, hvilket er det højeste i mindst seks år.

"Det er åbenlyst, at vi er ved at have mangel på arbejdskraft mange steder på én gang. Det ville være mærkeligt, hvis ikke vi kommer til at se stigende lønninger i de sektorer, hvor presset er ved at bygge op," siger Anders Svendsen, som er chefanalytiker i Nordea, til Finans.

Aalborg Portland efterspørger klimakrav til materialer: "Vi bliver nødt til at have en form for sikkerhed” 

Lavere hastighedsgrænse skiller sig ud i regeringens virkemidler til grønnere transport 

Mere fra MobilityWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs