FLSmidths kunder satser på bæredygtige processer

Der mangler opbakning fra myndighederne, hvis der virkelig skal ske en systematisk ændring i retning af mere bæredygtighed i den produktion, FLSmidth leverer udrustning til, mener bæredygtighedschef.
Foto: FLSmidth/PR
Foto: FLSmidth/PR
AF MARKETWIRE

Kunderne i den globale cement- og mineindustri har forstået det, men der mangler opbakning fra myndighederne, hvis der virkelig skal ske en systematisk ændring i retning af mere bæredygtighed i den produktion, FLSmidth leverer udrustning til.

Det vurderer den danske ingeniørkoncerns chef for bæredygtighed, hollænderen Wouter de Groot, godt to år efter at FLSmidth på en kapitalmarkedsdag lancerede sin Missionzero-plan for nul skadelig påvirkning af klima og miljø ved produktion af cement eller mineraler inden 2030.

"Nye reguleringer og konsekvenserne for omkostningerne skaber bevægelse. Hvad enten det drejer sig om vand, CO2 eller andet. Producenterne mærker presset og begynder at opstille målsætninger på kort, mellemlang og lang sigt," konstaterer Wouter de Groot.

Han bemærker, at Paris-aftalen efter COP 21 i 2015 har fået cementproducerende til at stille miljøkrav til sektoren for at opfylde aftalen.

"Vi ser Kina, Filippinerne, Uruguay stille specifikke krav til cementproducenterne ved offentlige projekter om andelen af alternativt brændstof og andre teknologikrav, og i EU er der sat standarder for "grøn cement". For eksempel for CO2-udledningen per produceret enhed."

Det er den bølge, FLSmidth gerne vil med på – og gerne ser større.

Reduktion på 80-85 pct.

Ifølge Wouter de Groot står den globale cementproduktion i grove tal for 7-8 pct. af den globale CO2-udledning, og den globale mineindustri er ansvarlig for 3 pct. af al forbrug af elektricitet globalt og for 1 pct. af vandforbruget i USA.

Ved lanceringen af Missionzero regnede FLSmidth med at kunne bidrage til en nedbringelse af udledningen af CO2 ved cementproduktion med 70 pct. frem mod 2030 ved hjælp af teknologer, der kendes allerede i dag. Siden er mulighederne øget til en reduktion på 80-85, anslår Wouter de Groot.

Fremgangen er sket blandt andet gennem teknologiske partnerskaber og gennem FLSmidths forskning i eget regi. Wouter de Groot regner med, at 60 pct. af koncernens forskningsudgifter i dag allokeres til miljø- og klimaprojekter.

Dermed søger FLSmidth at møde den hurtigt voksende efterspørgsel efter klima- og miljøvenlig produktionsteknologi, som koncernen observerer.

"Vi må nødvendigvis reagerer, og markedet flytter sig hurtigt nu," konstaterer Wouter de Groot

"For to og et halvt år siden, da jeg kom til FLSmidth, og vi begyndte at tale om CO2-begrænsning, var nogle af reaktionerne, at "det har vi prøvet for 10 år siden, og da var der ingen interesse". Og det samme gjaldt, når vi talte med de store kunder. Men nu ser vi pilotprojekter skyde op, og nu taler alle om det."

Drives af lovkrav

"Det er lovkrav, der driver det. Det er ikke bare deres gode hjerte. Det drejer sig om omkostninger og reguleringer og deres tilladelse til fortsat produktion. Det gælder specielt for mineselskaberne og til en vis grad for cementproducenterne. Det kommer til at handle om, om du er på den grønne linje – eller ikke er," fastslår hollænderen.

Han ser en fremtid, som ikke er så fjern, hvor leverandørerne ikke længere taler om bæredygtighed som en særlig del af entreprenørkoncernens og kundernes forretning, men som en integreret del.

"Vi vil fylde hylderne i vores butik med de teknologier, der bringer producenterne i stand til at producere emissionsfrit i både cement og i Mining. Op til 20-25 pct. af det aktuelle ordreindtag drejer sig udelukkende om at forbedre bæredygtigheden, men hvis vi også ser reservedelene eller andre eftermarkedsordrer, der bidrager til effektivisering af processerne, så bidrager de jo også til mere bæredygtighed," påpeger Wouter de Groot.

"Og vi venter, at andelen af produkter, som virkelig bidrager til, at kunderne kan nå deres mål inden for bæredygtighed, vil stige i de kommende år," siger han.

På kundesiden taler FLSmidth om klima og miljø med de store mineselskaber og de større cementproducenter.

"Men dem, der virkelig behøver vores hjælp til omstilling, det er de mellemstore og de mindre spillere. Vi taler med kunder i Grækenland, Cypern, og fortæller dem, at vi har teknologien til, at de kan nå deres mål, og dermed bliver de også mere attraktive i forhold til at tiltrække sig finansiering," forklarer Wouter de Groot.

Kundernes kunder skal også være med

Men det er ikke kun FLSmidths kunder, der skal stimulere omstillingen til mere klima- og miljøvenlig produktion. Kundernes kunder skal også bidrage, mener Wouter de Groot.

For virkelig at flytte hele sektoren, må vi se på efterspørgselssiden. Og jeg bliver hele tiden overrasket over, hvor lidt dette tema fylder. Hvorfor er der for enden af værdikæden - i mobiltelefonerne, elbilerne, bygningerne - ingen diskussion om det grønne indhold, spørger han.

"For eksempel Femernbælt-tunnelen - hvorfor er der ingen, der spørger til det medfølgende klima- og miljøfodaftryk ved den beton, der skal bruges," uddyber Wouter de Groot.

Han mener, at det er gennem det offentlige indkøb, at der bedst er mulighed for at rykke sektoren.

"40 pct. af al beton og cement i verden er købt af det offentlige. I dag er grøn cement fortsat noget dyrere end traditionel cement. Men hvis du ser på de samlede omkostninger til beton i en nybygning, så drejer det sig blot om 1 pct. af de samlede omkostninger. Så lad os sige, at vi doblede omkostningerne til cement, så ville vi blot øge omkostningerne til bygningen med 1 pct. Men på samme tid ville vi basalt set reducere den globale emission med 8 pct. Det er den billigste måde at reducere emissionen på," eksemplificerer hollænderen.

"Men efterspørgslen må stimuleres. Og her spiller offentligt indkøb en nøglerolle," gentager han.

FLSmidth vinder indonesisk ordre på klimavenlig cementproduktion 

FLSmidths cement-division er tilbage i plus

FLSmidth fordobler overskud i tredje kvartal 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også