Debat: Manglende minister-koordinering kan bremse grøn omstilling af tung transport

Transportministerens udtalelser til MobilityWatch er ikke på linje med regeringens Grøn Gasstrategi og den nyeste regulering om ustøttet biogas til den tunge transport. Det kan frygtes, at heller ikke skatteministeren er opdateret på den nye regulering, lyder det i et debatindlæg fra Biogas Danmarks direktør.
Frank Rosager, direktør for Biogas Danmark. | Foto: HMN Naturgas
Frank Rosager, direktør for Biogas Danmark. | Foto: HMN Naturgas
AF FRANK ROSAGER, DIREKTØR FOR BIOGAS DANMARK

Meget tyder på, at der er et stort behov for koordinering mellem en række ministerier, så der bliver klarhed over mulighederne for at anvende ny ustøttet biogas til den tunge transport.

Det var nemlig ikke i overensstemmelse med regeringens grønne gasstrategi og den nyeste regulering på området, da transportminister Benny Engelbrecht i et interview med MobilityWatch den 3. januar sagde, at anvendelse af biogas til transport ikke giver en reel klimaeffekt.

Læs mere her: Ministers køreplan for 2022 byder på stribevis af nye transportaftaler og en "dark horse"

Udtalelse bygger på forældet regulering

Transportministeren byggede sine udtalelser på Klimarådets rapport om grøn omstilling af transporten, der udkom i efteråret 2021. Her konkluderede rådet, at eftersom der kun bliver produceret den mængde biogas, der gives støtte til, så vil anvendelse af biogas i transportsektoren tage biogassen fra andre sektorer, der i stedet kommer til at bruge naturgas.

Dette var korrekt i den regulering, der gjaldt frem til udgangen af 2021, men fra 1. januar 2022 har Folketinget implementeret EU’s CO2-fortrængningskrav på transportområdet, hvilket betyder, at argumentationen ikke længere holder. Det fremgår af regeringens grønne gasstrategi, som Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet sendte ud lige før jul.

"Biogas har en meget høj CO2-fortrængningsevne, da det er affaldsbaseret i modsætning til første generations biodiesel. EU’s fortrængningskrav til vejtransporten kan kun opfyldes uden brug af anden støtte. Anvendelse af ustøttet biogas vil derfor kunne bidrage til yderligere CO2-reduktioner, da CO2-fortrængningskravet i vejtransporten vil kunne øge biogasproduktionen yderligere," skriver regeringen i den grønne gasstrategi og understreger, at der er et betydeligt potentiale for anvendelse af biogas til især den tunge transport.

Situationen viser, hvor vigtigt det er, at de relevante ministre sørger for at holde hinanden opdateret, da transportministerens udtalelse bygger på forældet regulering.

Vigtig info til skatteministeren

Med udsigt til, at der i de kommende måneder skal diskuteres grøn skattereform, er det vigtigt, at også skatteministeren og finansministeren bliver opdateret på, hvordan CO2-fortrængningskravet fungerer, da situationen lige nu er den, at biogas både skal leveres uden støtte og samtidig beskattes med CO2-afgift, når den leveres til transportsektoren via det landsdækkende gasnet – en beskatning, der ikke giver mening, og som vil blive en alvorlig barriere for den grønne omstilling af den tunge transport, når CO2-afgifterne begynder at stige.

Skatteministeren har tidligere afvist en CO2-afgiftsrefusion for biogas, der leveres til transport, blandt andet med den begrundelse, at der i stedet gives tilskud til biogas. Dette er her fra 2022 ikke længere tilfældet, hvorfor ustøttet CO2-neutral biogas bør fritages for afgifter, når den leveres til transportsektoren.

Energinet udsteder oprindelsesgarantier, der følger med biogassen, og her fremgår, om denne har modtaget støtte eller ej. Dermed har Energistyrelsen dokumentation for, at det er ustøttet biogas, der anvendes. Samme dokumentation bør Skat kunne anvende til en CO2-afgiftsrefusion.

MobilityWatch har kontaktet Transportministeriet, men ministeren er endnu ikke vendt tilbage med en kommentar.

DSV-nederlag og chefskifter var blandt årets mest læste historier på MobilityWatch

Milliarder til grønnere transport og ny infrastruktur dominerede transportpolitikken i 2021 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også