En del af Watch Medier

MobilityWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Fragt og logistik
  • Persontransport
  • Infrastruktur
  • Politik
  • Navne
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Fragt og logistik
  • Persontransport
  • Infrastruktur
  • Politik
  • Navne
27.05.2021kl. 08.01

Venter i år på godkendelser: Virksomheder dropper nye selvkørende busprojekter i Danmark

En uoverskuelig godkendelsesproces, der kan være flere år undervejs, får virksomheder til at droppe selvkørende busprojekter i Danmark og se mod udlandet. Konsekvensen bliver, at Danmark kommer til at halte efter resten af verden i udviklingen af fremtidens persontransport, lyder det fra forsker.
Store dele af Europa er noget længere fremme med forsøg med selvkørende køretøjer end Danmark. I Norge, Sverige, Finland og Estland tager det mellem 2 og 4 måneder at få godkendt et forsøg med en selvkørende bus, mens det i Danmark kan tage op til 2,5 år. | Foto: Zacharie Scheurer/AP/Ritzau Scanpix
af ANJA HAUGE

Hvis du vil ansøge om at sætte et projekt i gang med selvkørende busser i Danmark, er det muligt, du kommer til at vente længe.

Sådan lyder det fra samtlige virksomheder, der er blevet godkendt til forsøgsordningen i Danmark, som fortæller MobilityWatch, at de ikke kommer til at starte lignende forsøg op her i landet, før ordningen bliver ændret.

I gennemsnit har det taget virksomhederne mellem 1,5 og 2,5 år at få godkendt deres køretøjer og ruter. Til sammenligning tager det ifølge virksomhederne mellem to og fire måneder at få den samme godkendelse i resten af Skandinavien.

Det får danske virksomheder inden for selvkørende teknologi til at rette skarp kritik af godkendelsesprocessen.

”I dag vil det være væsentligt sværere for mig at sælge et lignende projektet til min ledelse. Der er for mange usikkerhedselementer i forhold til det forventede output,” lyder det fra Rasmus Noes, som er ansvarlig for forretningsudviklingen i det børsnoterede busselskab Nobina.

Nobina er en del af teknologisamarbejdet Linc, som står bag tre selvkørende busser på DTU’s campus i Lyngby, der har kørt siden starten af maj.

Men en godkendelsesproces på 2,5 år har betydet, at testperioden er blevet skåret ned fra 12 til 3 måneder.

”Nobina har investeret mange penge og ressourcer i dette projekt, og derfor har det naturligvis været frustrerende, at vi har mistet så meget tid på ansøgningsprocessen. Vi ville hellere have arbejdet på at udvikle den kollektive trafik ved at oparbejde kundskaber i drift af førerløse busser,” lyder det fra Rasmus Noes.

Han fortæller, at Nobina ikke kommer til at indgå i tidsbegrænsede forsøg i Danmark igen under forsøgsordningen.

Dårlig ramme for innovation

Via en aktindsigt hos Vejdirektoratet har MobilityWatch fået oplyst, at myndigheden siden testordningens indførelse i 2017 i alt har modtaget fire ansøgninger, som alle har opnået tilladelse til at køre i Danmark.

Der er tale om Linc og Nobinas projekt på DTU, mens den Semler-ejede virksomhed Holo står bag de tre andre ansøgninger.

Læs også: Semler-satsning på selvkørende busser leverer endnu et tocifret millionunderskud

De tæller både et projekt i Aalborg, som virksomheden leverer for kommunen og et projekt i Nordhavn, som er blevet stoppet af vejarbejde, da Holo ikke kan nå at få godkendt en ny rute inden forsøgets udløb. Dertil kommer et projekt på Slagelse Sygehus for Movia. Busserne er dog ikke begyndt at køre i Slagelse endnu.

Det gør, at vi er kommet vældig langt bagefter vores partner ude i verden ift. at høste erfaringer fra ”real life”, og det er jo i virkeligheden der, det bliver interessant. På universitet kan vi jo i ”sagtens” få noget til at køre, men det er ude i virkeligheden, at det virkelig skal bestå sin prøve.

Ole Ravn, forsker på DTU.

Holo har udover Danmark også kørt med de selvkørende busser i Norge, Sverige, Finland og Estland, og ifølge projektleder hos Holo, Nanna Felthaus, er der ingen tvivl om, at Danmark har den mest komplekse proces både i forhold til struktur og dokumentationskrav.

Det skyldes, at ansøgningen i Danmark ikke kun skal godkendes i det politiske system, men også skal forbi både Færdeselsstyrelsen, Vejdirektoratet, Transportministeriet, i nogle tilfælde kommunen og godkendes af en tredjepart – en såkaldt assessor – som er en udefrakommende konsulent, der skal godkende forsøgets sikkerhed.

I de andre lande skal godkendelsen primært kun forbi én myndighed, fortæller Nanna Felthaus.

”Det betyder en enorm stor kompleksitet og nogle meget lange processer, som vi hverken kan styre eller har indflydelse på. Ultimativt gør det, at rammen for innovation i Danmark ikke er særlig god på det her område, og at det giver mere mening for os at starte projekter op uden for Danmarks grænser,” lyder det fra Nanna Felthaus, som afviser, at Holo kommer til at køre lignende projekter i Danmark, som er tidsbegrænsede.

Man vil være 120 pct. sikker

Særligt assessor-ordningen er det, der trækker processen ud, er Nanna Felthaus’ erfaring med godkendelsesprocessen. Hun mener, at sikkerheden er vigtig, og derfor er selve ordningen også en god idé.

Men problemet er, at alle typer af forsøg skæres over en kam i stedet for at tage højde for, at der findes forskellige grader af automatisering – altså forskellige niveauer af selvkørenhed.

Ifølge forsker i automatisering og robotteknologi ved DTU, Ole Ravn, er det meget naturligt, at en assessor-ordning som denne vil trække ud tidsmæssigt, da personen decideret skal skrive under på, at der er styr på sikkerheden.

”Så er det klart, at man gerne vil være helt sikker, inden man skriver under. Men det, der ligger i ordet ”forsøg”, er, at alt ikke nødvendigvis er, som man tror, og derfor kan det være meget svært at blive 120 pct. sikker,” siger Ole Ravn til MobilityWatch.

Projekterne i Danmark kører alle på niveau tre, hvor der skal være en sikkerhedsperson med ombord. Forsøgene bliver dog vurderet på samme måde som niveau fire, hvor der ikke er en sikkerhedsperson i bussen. Skalaen går til og med niveau fem, hvor køretøjerne er fuldt selvkørende.

Ifølge Ole Ravn skyldes det muligvis, at der ”ligger en frygt for at få skudt i skoene, at man ikke har gjort det sikkert nok.”

”Muligvis har man skelet for meget til jernbanen, hvor det også tager halve til hele år at få gennemført ting. Men der skal det også være meget sikkert. Men nu er bussen lige kørt forbi mit vindue her ude på DTU, og den kører jo ikke særlig stærkt, og derfor kan det være svært at tro, at der skulle ske meget alvorlige ulykker med den,” lyder det fra Ole Ravn.

Stopper for et blad

Ifølge samarbejdet Linc, der kører med selvkørende busser på DTU lige nu, er det også et overdrevent fokus på sikkerhed, som har trukket processen ud.

Kenneth Jørgensen fra Gate 21, som også er en del af Linc, fortæller, at der særligt har været en del problemer med at få godkendt bussernes bremser i Danmark – en bremse, der er så følsom, at den stopper for et nedfaldent blad.

Der er ellers tale om busser fra den franske producent Easymile, der har været testet i over fem år, og som busselskabet Nobina allerede benytter i Sverige.

”Bemærk, at Danmark er det eneste sted, der har været det her problem med bremsen. Easymile er ellers det mest afprøvede selvkørende køretøj i verden ifølge dem selv. Spørgsmålet er nok, om vi sætter baren for højt? Der er tale om en bus, der stopper for et blad. Vi kører på et meget lavt niveau af selvkørenhed med en sikkerhedsperson ombord hele tiden,” lyder det fra Kenneth Jørgensen.

Godkendelsesordningen for selvkørende busser i Danmark

Listen er lang over myndigheder, som en ansøgning skal igennem i Danmark, for at en virksomhed kan få lov til at foretage et forsøg med selvkørende busser.

Til sammenligning er der kun én enkelt myndighed inde over i Sverige: den svenske Transportstyrelse.

  • 1. Godkendt prøvningsinstans
  • 2. Færdselsstyrelsen
  • 3. Assessor - en uvildig tredjepart, som skal godkende forsøgets sikkerhed.
  • 4. Vejdirektoratet - herunder en offentlig høring af fire ugers varighed.
  • 5. Folketingets Transportudvalg
  • 6. Transportministeriet
  • 7. Assessor og Vejdirektoratet godkender til sidst den endelige udformning af forsøget.

At det er så svært at få starte forsøg op i Danmark med selvkørende busser kan faktisk risikere at få sikkerhedsmæssige konsekvenser i sidste ende, lyder det fra Ole Ravn. Det skyldes, at det er ude på de rigtige veje, at man lærer om bussernes fejl og mangler – ikke på et lukket stisystem.

”Det gør, at vi er kommet vældig langt bagefter vores partner ude i verden i forhold at høste erfaringer fra ”real life”, og det er jo i virkeligheden der, det bliver interessant. På universitet kan vi jo i ”sagtens” få noget til at køre, men det er ude i virkeligheden, at det virkelig skal bestå sin prøve,” lyder det fra Ole Ravn.

I Norge og Sverige er der i dag gang i adskillige forsøg med selvkørende busser på vejene, og i Sverige er man desuden gået videre til at teste niveau fire, hvor busserne overvåges fra et kontroltårn.

MobilityWatch har forelagt kritikken for transportministeren, Benny Engelbrecht, i et interview.

Han mener, at de lange godkendelsesprocesser primært skyldes, at virksomhederne ikke har styr på sikkerheden i deres køretøjer. Du kan læse mere her:

Minister efter kritik af ordning for selvkørende busser: Virksomhederne bør kigge ind ad


Sundhedsdroner skal vende millionunderskud til overskud for Semler-satsning

Relaterede artikler:

  • 2020 bød også på en udvidelse med en selvkørende busrute i byen Ski i Norge. Datterselskabet i Norge endte med et underskud i 2020 på 12,7 mio. kr. | Foto: Holo/PR

    Semler-satsning på selvkørende busser leverer endnu et tocifret millionunderskud

    For abonnenter

  • Holo er netop i gang med at få en godkendelse til at flyve med sundhedsdroner mellem sygehuset på Ærø, Svendborg Sygehus og Odense Universitets Hospital. Droner kan flyve efter en indkodet rute og skal derfor ikke styres af et menneske fra jorden. | Foto: SDU/PR

    Sundhedsdroner skal vende millionunderskud til overskud for Semler-satsning

  • Transportministeren, Benny Engelbrecht, fortæller til MobilityWatch, at de lange godkendelsesprocesser på forsøg med selvkørende busser skyldes, at virksomhederne ikke har styr på kravene til køretøjerne. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

    Minister efter kritik af ordning for selvkørende busser: Virksomhederne bør kigge ind ad

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Dsv
Fragt og logistik

DSV fik færre kvindelige ledere i 2022

Den danske speditør har nu sat et mål, der skal give en mere ligelig fordeling mellem kønnene i toppen af selskabet.
  • DSV pålægger sig selv "intern CO2-skat" – og efterspørger politisk handling
  • Finansdirektør hos DSV afviser problemer med at finansiere store opkøb

For abonnenter

Tesla-rigmanden Elon Musk er taknemmelig for nævningetingets dom, der frifinder ham for ansvar i Tesla-tweet-sagen. | Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix
Persontransport

Nævningeting frifinder Elon Musk for ansvar i sag om Tesla-tweet

SAS afholdte torsdag et informationsmøde for de opsagte medarbejdere i konkursramte Flyr. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Persontransport

SAS bejler til tidligere Flyr-personale

For abonnenter

Elbilsalget udgør stadig en større del af det samlede bilsalg i EU-landene, viser tal. (Arkivfoto) | Foto: Valdemar Ren/Ritzau Scanpix
Persontransport

Salget af elbiler trodser trægt europæisk bilmarked

Foto: Sebastian Gollnow/AP/Ritzau Scanpix
Persontransport

Trafikforening efterspørger investeringer i nattog

Jacob Krogsgaard var viceadm. direktør og kommerciel chef i Cimber Sterling, da flyselskabet gik konkurs i 2012. (Arkivfoto.) | Foto: Torben Stroyer
Nyheder

Tidligere Cimber Sterling-direktør om konkurs: "Vi kæmpede i døgndrift"

Læs også

Foto: Nano Calvo/AP/Ritzau Scanpix
Persontransport

Dansk bookingplatform til privatfly vil høste de første kunder i 2023

Den danskstiftede bookingplatform til privatfly Goollie har efter et halvt år endnu ikke haft nogen kunder. Flere initiativer i løbet af 2023 skal dog give selskabet luft under vingerne, fortæller direktør.

For abonnenter

Jens Bjørn Andersen, topchef i DSV
Fragt og logistik

DSV har skruet ned for længden på kontrakter med underleverandører

Markedsudviklingen har fået DSV til at køre med kortere kontrakter med rederierne.

For abonnenter

SAS afholdte torsdag et informationsmøde for de opsagte medarbejdere i konkursramte Flyr. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Persontransport

SAS bejler til tidligere Flyr-personale

SAS opfordrer nu tidligere ansatte hos det konkursbegærede norske flyselskab Flyr at søge job hos dem i forbindelse med en større ansættelsesrunde.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Salget af elbiler trodser trægt europæisk bilmarked – 11.39
  • Tidligere Cimber Sterling-direktør om konkurs: "Vi kæmpede i døgndrift" – 11.30
  • Nævningeting frifinder Elon Musk for ansvar i sag om Tesla-tweet – 08.58
  • Aktører vil have videnscenter for ladestandere på finansloven – 3. feb.
  • DSV har skruet ned for længden på kontrakter med underleverandører – 3. feb.
  • Trafikforening efterspørger investeringer i nattog – 3. feb.
  • DSV fik færre kvindelige ledere i 2022 – 3. feb.
  • Ford ligger til at starte i bakgear efter stor indtjeningsskuffelse – 3. feb.
  • SAS bejler til tidligere Flyr-personale – 3. feb.
  • Dansk bookingplatform til privatfly vil høste de første kunder i 2023 – 3. feb.
  • København og Frederiksberg sløjfer kontrakter med de sidste dieselbusser – 3. feb.
  • Ekspertgruppes anbefaling til CO2-afgift forsinkes igen – 3. feb.
  • Direktør for Storbritanniens største lufthavn træder tilbage efter turbulent år – 3. feb.
  • Norsk regering dropper planer om at sløjfe toldfri lufthavnshandel – 3. feb.
  • Pris på fragt ud af Kina falder fortsat – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Watch Job

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Scrum Master with a practical approach

  • Erfaren IT Supporter

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

Se flere jobs

Job

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Se flere jobs

Kolofon

MobilityWatch
Søg

Sektioner

  • Fragt og logistik
  • Persontransport
  • Infrastruktur
  • Politik
  • Navne
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Thomas Bo Christensen

tbc@mobilitywatch.dk

Tlf.: +45 3330 8441

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7481

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7481

Job

Abonnement

Prøv MobilityWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

mobilitywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7481

Læs mere om abonnement her

Adresse

MobilityWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8441

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MobilityWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MobilityWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge