SAS-topchef er ikke tilfreds med underskud

Ifølge topchefen for skandinaviske flyselskab viser regnskabet, at SAS er i stand til at tilpasse sig den vanskelige situation.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

SAS' fungerende topchef Karl Sandlund er ikke tilfreds med at levere et underskud i flyselskabets andet kvartal, men han er heller ikke helt utilfreds.

Det siger han til Ritzau Finans.

Flyselskabet kommer ud af det skæve kvartal med et resultat på -2,4 mia. svenske kr., svarende til -1,8 mia. danske kr.

"Vi er ikke tilfredse med at levere et underskud til aktionærerne. Resultatet af vores intensive arbejde med at tilpasse kapacitet og omkostninger viser, at SAS er i stand til at tilpasse sig den vanskelige situation," siger han.

Han fremhæver, at omkostningerne i kvartalet er faldet med mere end 50 pct. i forhold til samme kvartal året før og er en halv milliard svenske kr. mindre end i første kvartal.

Omkostninger til personale er reduceret til 1288 mio. svenske kr. fra 1995 mio. svenske kr., mens brændstofomkostningerne er reduceret til "kun" 291 mio. svenske kr. mod 2504 mio. svenske kr. i andet kvartal sidste år. Også luftfartsafgifter faldt.

Andre eksterne omkostninger blev mere end halveret, da de endte på 999 mio. svenske kr. mod 2150 mio. svenske kr. i perioden året før.

Fortsat usikkerhed

Karl Sandlund understreger, at der fortsat er usikkerhed knyttet til corona og effekten på flyindustrien. Han vurderer, at SAS står velrustet, men at meget afhænger af den vigtige sommersæson.

"Vi er glade for at se vaccinationstakten stiger, og flere lande åbner for rejsende og hæver restriktionerne," siger han og tilføjer:

"Vi har flere bookninger end tidligere."

Det er hans forventning, at de lave niveauer, SAS har haft til nu, kommer op på 50 pct. mod slutningen af sommeren, når man sammenligner med et normalt år før coronapandemien.

Der er dog usikkerhed til den forventning.

Da mange kunder i modsætning til tidligere venter med at booke rejser, til de er nærmere afrejsen, er det vanskeligt at vurdere udviklingen.

Det er dog fortsat SAS' holding, at markedet bliver normalt til næste år.

"Vi holder fast i, at normaliseringen fortsat ventes at indtræffe i 2022 med en gradvis forbedring i løbet af i år," siger den fungerende topchef.

Likviditet nok

Det er Karl Sandlunds vurdering, at SAS med onsdagens udvidelse af kreditfaciliteterne på 3 mia. svenske kr. fra den svenske og danske stat har nok til at klare sig til den anden side af corona.

"Det er klart vores vurdering, at vi nu har penge nok i kassen til pandemien er overstået," understreger han.

Han fremhæver også, at SAS' fokus på omkostninger og kapacitet vil forbedre likviditeten, og at der i takt med flere bookninger kommer penge ind.

"Det er dog svært at vurdere, hvornår efterspørgslen kommer, og den store usikkerhed gør, at det er godt med kreditfaciliteterne."

SAS har likvide midler på 4,4 mia. svenske kr. ved udgangen af kvartalet, og det finansielle beredskab udgjorde 38 pct. af selskabets omkostninger mod 67 pct. ved udgangen af andet kvartal. Det billede er dog ændret med kreditfaciliteterne fra onsdag.

Ved udgangen af første kvartal var likviditeten 4,7 mia. svenske kr.

"Det er positivt, at likviditeten er 4,4 mia. svenske kr. og "kun" lidt lavere end ved udgangen af første kvartal," pointerer Karl Sandlund.

Trods besparelser og afskedigelser af personale, som han beklager, så er det hans vurdering, at "SAS, som vi ser efterspørgslen under sommeren og efteråret, har de de ressourcer, der skal til".

 

SAS lander milliardunderskud i endnu et coronaplaget kvartal

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også