MobilityWatch

Efter fyring af topchef: Norwegian-formand ser afløser som finansiel mirakelmager

Formanden i flyselskabet Norwegian fortæller til MobilityWatch, at der var stor opbakning i bestyrelsen til fyringen af topchef Jacob Schram, og at man har klare succeskriterier til afløseren på posten, som har vist sit værd under redning.

Den fyrede koncernchef Jacob Schram (tv.) sammen med Norwegians nye topchef Geir Karlsen ved et pressemøde i Oslo i maj. | Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix

Selvom Svein Harald Øygard endnu ikke har rundet en måned i formandsstolen hos det norske lavprisflyselskab Norwegian, så har han allerede truffet en af de største beslutninger, man kan som formand, nemlig at fyre topchef Jacob Schram og erstatte ham med hans egen finansdirektør Geir Karlsen.

Det fortæller Norwegian-formanden, der overtog posten fra danske Niels Smedegaard i starten af juni, til MobilityWatch.

"Det var bestyrelsens beslutning, og bestyrelsen er selvfølgelig ledet af mig. Der var en stærk opbakning i bestyrelsen bag denne beslutning," siger Svein Harald Øygard.

Formanden ønsker ikke at forholde sig konkret til, hvorfor Jacob Schram ikke kunne fortsætte, men vil hellere fokusere på, hvad afløseren kan byde ind med.

Svein Harald Øygard understreger dog, at den nu tidligere topchef Jacob Schram "er en meget kompetent leder, men nu har vi valgt et CEO-skifte for at få et klart fokus på de øjeblikkelige forretningsmål". Formanden vil  ikke udtale sig om, hvordan Jacob Schram reagerede på beskeden om, at han ikke længere skal lede Norwegian.

Ny topchef har leveret et mirakel

Flyselskabet, der både før og under coronakrisen har været faretruende tæt på en konkurs, kom i slutningen af maj i mål med en storstilet redningsaktion, som bl.a. resulterede i en gældspost nedbragt med 65 mia. norske kr. og op mod 6 mia. norske kr. i frisk kapital.

Eftersom Geir Karlsen har stået i spidsen for at lande den nu afsluttede restrukturering, har han været et helt klart førstevalg til at overtage topposten i Norwegian, lyder det fra formanden.

"Han har imponeret alle ved at lede arbejdet med at få Norwegian gennem en finansiel restrukturering, og i finansverdenen mener man, at han har leveret et mirakel. Det er selvfølgelig en af grundene til, at han er valgt," siger han.

Netop hans præstation med at lede Norwegian gennem en restrukturering fremhævede Jacob Schram også på et pressemøde i Oslo, efter redningsplanen var faldet på plads.

"Jeg vil påstå, at Geir og hans team har skabt finanshistorie, både indenfor branchen, men også indenfor finanssektoren," sagde den nu forhenværende topchef om sin efterfølger ifølge det norske medie E24.

Schram har jo nærmest ikke fået lov til at være direktør for et flyselskab, men har været akutredder

Jacob Pedersen, flyanalytiker i Sydbank

Første opgave for Geir Karlsen er en ramp-up til fuld fart, efter restriktionerne er løftet. Derudover skal han fokusere Norwegian, reducere omkostningerne og styrke den operationelle præstation, lyder det fra Svein Harald Øygard, som siger, at det vil være de klare præstationsmål for 2021 og 2022.

Han frygter ikke, at en udskiftning af både formand og topchef på under en måned vil give udfordringer med manglende kontinuitet.

"Nej, ikke rigtig. Geir (Karlsen, red.) har været i selskabet længere end Jacob (Schram, red.), og selvfølgelig er ledelsesgruppen der, så det er ikke en bekymring," forklarer Svein Harald Øygard.

Analytiker: Schram fik ikke lov at være flydirektør

Jacob Schram nåede blot halvandet år som topchef for flyselskabet, da han i januar 2020 overtog posten. Posten overtog han fra netop Geir Karlsen, der på det tidspunkt havde været konstitueret koncernchef, efter Norwegian-stifteren Bjørn Kjos forlod rollen som øverste chef i selskabet i sommeren 2019.

Selvom Schram fra i dag ikke længere er topchef i Norwegian, vil han fortsætte med at stå til rådighed for bestyrelsen frem til udgangen af marts næste år, hvor hans opsigelsesvarsel udløber.

I Sydbank mener flyanalytiker Jacob Pedersen, at det har været en svær tid for Jacob Schram at være topchef i Norwegian, der i årevis har været presset på økonomien.

”Schram har jo nærmest ikke fået lov til at være direktør for et flyselskab, men har været akutredder,” siger han.

”Man har haft to nærdødsoplevelser i de seneste år, hvor bestyrelsen har danset kinddans med direktionen. Det giver naturligvis indblik i, hvem der har kompetencerne, og her har pendulet peget mod Geir Karlsen,” siger Jacob Pedersen.

Han tilføjer, at hvis bestyrelsen ikke har haft tillid til Jacob Schrams evner på sigt, så er det med at få ham ud, da Norwegian nu går ind i en ny fase, eftersom redningen er på plads, og hvor det nu gælder om igen at flyve passagerer.

Analytikeren fortæller, at han generelt ikke er stor tilhænger af, at virksomheder skifter topdirektøren ud med finansdirektøren, som Norwegian nu gør, da der er tale om to meget forskellige roller, men påpeger:

”Her kan det give mening, fordi bestyrelsen må vide, at Geir Karlsen kan beklæde rollen,” siger han og tilføjer, at Geir Karlsens erfaring og personlighed desuden kan være med til at kompensere for den store udskiftning i toppen af selskabet i den seneste tid.

Norwegian fyrer topchef

Norwegian er reddet og klar til kamp

Smedegaard ser sin mission som fuldendt: "Det har været en ekstrem periode" 

Mere fra MobilityWatch

Regeringen vil stramme regler for vanvidsbilisme

Om få dage vil regeringen komme med et forslag til strammere vilkår for vanvidsbilisme. Det fortalte transportminister Trine Bramsen torsdag til medlemmer af Autobranchen, hvilket førte til heftig debat.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs