Analytiker kalder SAS-regnskab for "dumpet" – men ser lys i ny plan

SAS-aktien falder efter nyt regnskab, som også skuffer Sydbank-analytiker. Han mener dog, at ny strategiplan adresserer de vigtigste udfordringer.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

SAS' nye spareplan, SAS Forward, tager hånd om alle luftfartsselskabets udfordringer. Og det bliver der brug for, når der tages udgangspunkt i tirsdagens regnskab for første kvartal af 2021/22, siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, til MarketWire.

I første kvartal blev underskuddet øget til 2442 mio. svenske kr. mod minus 2033 mio. svenske kr. i 2020/21. Det var på trods af en større omsætning på 5545 mio. svenske kr. sammenlignet med 2282 mio. svenske kr. året før.

Men selv om SAS øgede omsætningen i første kvartal gennem blandt andet højere indtægter fra blandt andet passagertilkøb og fragt, var der skuffelser på hver eneste omkostningspost i regnskabet med undtagelse af afskrivninger. Samlet landede driftsomkostningerne på 6874 mio. svenske kr. mod 4432 mio. svenske kr. i 2020/21.

"Det er et tungt dumpet regnskab. En foreløbig bestået spareplan, når vi taler om intentionerne, men vi mangler stadig at se, om det er ladsiggørligt at gennemføre. Det kræver, at staterne er med til at lave en rekapitalisering af SAS, og så kræver det, at man kan danse med medarbejderne," lyder dommen fra Jacob Pedersen.

Med SAS Forward har luftfartsselskabet fat i alle udfordringerne. Blandt andet skal der spares 7,5 mia. svenske kr. om året, og gælden skal nedbringes gennem en større rekonstruktionsplan.

"Den gode nyhed er, at SAS i den grad adresserer de problemer, man har. Man vil gentænke hele netværket, man vil have nedbragt gælden. Man vil lave bedre og mere fleksible aftaler med medarbejderne," siger Jacob Pedersen.

"Man har fat i alle de rigtige håndtag - spørgsmålet er, hvor let det bliver at danse med medarbejderne for at gennemføre de forandringer, der er behov for," fortsætter aktieanalysechefen og tilføjer, at han tror, at medarbejderne vil strække sig langt.

Spareplanen kan i sidste ende gøre godt for SAS. Indtil da kommer det til at gøre ondt på alle selskabets interessenter - medarbejdere, kreditorer og formentlig også aktionærer.

SAS Forward kan dog bringe luftfartsselskabet på linje med konkurrenterne, der indtil videre er to-tre skridt foran, i et marked i konstant bevægelse, mener Jacob Pedersen.

SAS-aktien falder efter et kvarters handel 7,8 pct. til 0,70 kr. på børsen i København.

SAS annoncerer ny strategi sammen med milliardunderskud 

Krise hos SAS skaber debat om ejerskab i Norge

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også