MobilityWatch

SAS sagsøges af norsk pilotforening

Den norske pilotforening, Norsk Flygerforbund, sagsøger det skandinaviske flyselskab og kræver 560 piloter genansat.

Foto: Ntb Scanpix/Reuters/Ritzau Scanpix

560 norske SAS-piloter blev lovet genansættelse i luftfartsselskabet efter at være blevet afskediget under coronapandemien.

Nu forsøger SAS at omgå den specifikke aftale, mener den norske pilotforening Norsk Flygerforbund, der har lagt sag an mod selskabet.

Det oplyser formanden for de norske SAS-piloters fagforening, Roger Klokset, til det norske medie NRK. Det skriver NTB.

Alle fik en aftale om genansættelse, men SAS har forsøgt at omgå overenskomstaftalen for at undgå dette, skriver Norsk Flygerforbund i en pressemeddelelse.

Baggrunden for søgsmålet skal findes i, at de norske SAS-piloter, der netop blev afskediget som følge af coronapandemien, skal søge om at få et job gennem nye datterselskaber. Det skriver NTB.

”SAS bryder aftalerne med piloterne, og de tiltag, de forsøger sig med, er efter vores opfattelse alvorlige og ulovlige,” siger formanden Roger Klokset.

”Selskabet udfordrer et moderne arbejdsliv på en måde, der er uden sidestykke i Skandinavien,” lyder det.

Norsk Flygerforbund varslede allerede retssagen i februar i år. SAS har ved flere lejligheder afvist, at der skulle være tale om brud på aftaler, men finder det alligevel naturligt, at man gennemgår eventuelle stridspunkter. Det skriver NTB.

Landsorganisasjonen i Norge, LO, bakker op om Norsk Flygerforbund. Organisationen anser sagen for at være af principiel karakter.

”LO accepterer ikke, at SAS forsøger at organisere sig væk fra indgåede overenskomster og grundlæggende rettigheder,” siger LO-formand, Peggy Hessen Følsvik, i en pressemeddelelse.

”Denne sag er principielt vigtig for alle ansatte i Norge, og vi ser frem til at få den afprøvet i retten,” lyder det.

Det er organisationens advokater, der på vegne af Norsk Flygerforbund og de 560 SAS-piloter, har indgivet søgsmålet.

Analytiker vil have ejere ”ud af busken” efter nedslående SAS-nyhed

Mere fra MobilityWatch

DFDS afviser stor stigning i billetpriser

DFDS melder i nyt regnskab om højere priser i passagerforretningen. Til MobilityWatch siger finansdirektør, at der ikke er sket en generel prisforhøjelse, og det er der heller ikke udsigt til. Inflationspres er dog et fokuspunkt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs