SAS-formand forsøgte at få statsministeren til at påvirke fagboss under pilotkrise

SAS’ bestyrelsesformand, Carsten Dilling, bad efter strejkevarsel fra selskabets piloter om hjælp fra regeringstoppen til at få Dansk Metal-formand ind ”på et mere konstruktivt spor”. Arbejdsmarkedsforskere kalder trækket ”usædvanligt”.
SAS-formand Carsten Dilling forsøgte at få hjælp fra både finansministeren og statsministeren til at få Dansk Metal-formand "på et mere konstruktivt spor" i overenskomstforhandlingerne i sommer, viser nye dokumenter.
SAS-formand Carsten Dilling forsøgte at få hjælp fra både finansministeren og statsministeren til at få Dansk Metal-formand "på et mere konstruktivt spor" i overenskomstforhandlingerne i sommer, viser nye dokumenter.

Toppen af SAS gik langt i bestræbelserne på at undgå en strejke i forbindelse overenskomstforhandlingerne med selskabets piloter i sommer.

Så langt, at det pressede flyselskabs bestyrelsesformand, Carsten Dilling, kontaktede Finansministeriet med henblik på at få hjælp fra enten finansminister Nicolai Wammen (S) eller statsminister Mette Frederiksen (S).

Det kan MobilityWatch fortælle på baggrund af en aktindsigt i korrespondancen mellem SAS og Finansministeriet.

Den 20. juni, efter piloterne havde udsendt deres andet strejkevarsel, sendte Carsten Dilling således en mail til en afdelingschef i Finansministeriet med både SAS-topchef Anko van der Werff og driftdirektør Simon Pauck Hansen som cc.

Her efterspurgte han at møde finansministeren ansigt til ansigt, ”da vi har behov for hjælp til at bryde isen med Dansk Metal og nok i sidste ende få finansministerens eller statsministerens hjælp til at få Claus Jensen (formand for Dansk Metal, som SAS Pilot Group hører under, red.) på et mere konstruktivt spor, såfremt vores egne invitationer til dette fortsat ikke hjælper,” lyder det i mailen.

Et usædvanligt træk

Og den slags forespørgsler er ganske aparte.

Sådan lyder vurderingen samstemmende fra arbejdsmarkedsforskerne Laust Høgedahl og Bent Greve fra hhv. Aalborg Universitet og Roskilde Universitet.

”Det er usædvanligt, for det er jo ikke noget, politikerne som sådan skal blande sig i, da det er et forhold mellem de to parter, der forhandler. Men selvom det er meget usædvanligt, har man jo et fortilfælde, så måske man håbede, at det kunne lade sig gøre igen,” siger Laust Høgedahl.

Han henviser til en sag med den daværende socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon, som i 2012 sendte en sms til formanden for de kabineansattes fagforening, Helge Thuesen, hvori han bad fagforeningen rykke sig i de daværende overenskomstforhandlinger.

Noget, som dengang vakte stor kritik af finansministeren for manglende armslængde.

Bent Greve kalder det en ”grundlæggende uskik” at bede Christiansborg blande sig i overenskomstforhandlinger.

”Hvis ikke de to parter kan forhandle i fred og ro med hinanden, uden der kommer andre parter ind over, har det en betydelig risiko i forhold til at få den danske arbejdsmarkedsmodel til at fungere.”

Hverken brevduer, sms eller email

Fire dage efter Carsten Dillings anmodning om et møde med Nicolai Wammen og hjælp fra såvel finansministeren og statsministeren er der svar tilbage fra afdelingschefen i Finansministeriet.

Her bliver SAS-formandens ønske afvist med henvisning til et armslængdeprincip, som Carsten Dillings forespørgsel ”uden tvivl falder under”.

Det er dog muligt, lyder det til sidst i mailen, at sætte et fysisk møde op med finansministeren den følgende mandag eller tirsdag, men her er der imidlertid et forbehold:

”Mødet vil i så fald skulle afholdes i overensstemmelse med armslængdeprincippet og med fokus på statens rolle som medejer og kreditor i SAS,” lyder det.

Ønsket fra SAS-formanden om at lægge pres på Dansk Metal fra politisk hold lykkedes heller ikke.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Claus Jensen, formand for Dansk Metal, afviser, at der har været kontakt mellem ham eller andre fra Dansk Metal og Finans- eller Statsministeriet om SAS-overenskomsten. | Foto: Claus Bech
Claus Jensen, formand for Dansk Metal, afviser, at der har været kontakt mellem ham eller andre fra Dansk Metal og Finans- eller Statsministeriet om SAS-overenskomsten. | Foto: Claus Bech

Sådan lyder det fra Claus Jensen, formand for Dansk Metal, der over for MobilityWatch klart afviser, at både han eller nogen i Dansk Metal skulle have været i kontakt med folk fra Finans- eller Statsministeriet.

”Det kan jeg med et hundrede procents sikkerhed afvise. Ingen kontakt overhovedet - hverken med brevduer, sms eller email,” siger han.

Skal ses i lyset af situationen

Carsten Dilling har ikke ønsket at stille op til et interview om sagen, men har i stedet sendt et skriftligt svar.

Her begrunder han ønsket om politisk indblanding med det pres, der var på SAS i perioden:

”Dette skal alene ses i lyset af den meget alvorlige situation, selskabet befandt sig i efter 14 dage med strejkevarsel og udsigt til strejke midt i højsæsonen. Alt fokus lå naturligvis på at undgå en meget skadelig og måske livstruende strejke,” lyder det i en mail.

Formanden afviser desuden, at SAS havde nogen planer om at bryde med den danske model.

”I min rolle har jeg det ultimative ansvar for selskabets situation og følte dermed også en forpligtelse til at informere vores største aktionær - og jeg har i øvrigt ingen kommentarer til spørgsmålet om den danske model, som vi i SAS naturligvis respekterer.”

Apollo har sat krav om lange SAS-overenskomster i milliardaftale

Et flertal af danskerne siger nej til at øge statens ejerandel i SAS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også