To finansrådgivere kan tjene over en kvart milliard kroner på SAS-redning

SAS har fået godkendt to finansielle rådgivere, der skal hjælpe flyselskabet gennem dets rekonstruktion. Amerikansk domstol har sat loft for, hvor meget rådgiverne kan tjene, og skruet ned for særligt honorar.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Efter store sværdslag ved en amerikansk domstol fik SAS for nylig lov til at hyre den svenske storbank SEB til forskellige rådgivningsopgaver.

En myndighed under det amerikanske justitsministerium havde ellers set en stribe interessekonflikter ved at engagere banken, men det blev efter flere omgange i retten afvist af dommer Michael E. Wiles fra konkursdomstolen ved Southern District of New York.

SAS sejrer over USA’s justitsministerium

I nye dokumenter fra domstolen har samme dommer nu officielt godkendt, at SAS kan bruge SEB samt amerikanske Seabury Securities som finansrådgivere.

Samtidig har han sat et loft for, hvor meget rådgiverne kan fakturere SAS for deres services – og det er ikke småpenge.

Samlet kan de to såkaldte co-investment bankers indkassere 37 mio. dollar, svarende små ca. 280 mio. kr.

Her er lagt op til et split på ca. 14,5 mio. dollar til SEB og ca. 22,5 mio. dollar til Seabury.

Sænker DIP-gebyr

Det samlede beløb er inklusiv de såkaldte success fees, som er normale ved den type opgaver.

Det er honorarer, der udløses for at komme i mål med forskellige dele af den genopretningsplan kaldet SAS Forward, som er grundlaget for, at SAS er gået til de amerikanske domstole for at undgå en egentlig konkurs.

Det tæller f.eks. et success fee for at nå på plads med den såkaldte debtor-in-possession-finansiering - også kaldet DIP - som grundlæggende skal sikre SAS penge til at komme igennem konkursbeskyttelsesprocessen.

Tag MobilityWatch med i lommen – hent vores app til enten iPhone eller Android. Så får du også besked på mobilen, når der sker noget vigtigt i branchen.

Her indgik SAS i august en aftale med den amerikanske investeringsfond Apollo, der - hvis en række betingelser opfyldes - leverer 700 mio. dollar, ca. 5,3 mia. kr., i finansiering til SAS.

Foreløbig har flyselskabet dog kun fået halvdelen af pengene, da SAS ikke er helt i mål med den planlagte spareplan, som Apollo har sat krav om skal være opfyldt.

SAS misser deadline i storstilet spareplan

Af retsdokumenterne fremgår det, at SEB og Seabury havde lagt op til et success fee på 2 pct. af finansieringsbeløbet, men her er dommeren skredet ind og sænket det.

Rådgiverne får således ”kun” 1,85 pct. for deres hjælp med at sikre finansieringen. Det svarer dog stadig til 12,95 mio. dollar, altså små 100 mio. kr., hvor 25 pct. går til SEB og resten til Seabury.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix

De øvrige honorarer til SEB og Seabury relaterer sig bl.a. til gældskonverteringer, som er en vigtig del af rekonstruktionsprocessen, og hvor SAS-ledelsen vil barbere 20 mia. svenske kr. (13,7 mia. danske kr.) af gælden om til aktiekapital.

Dommeren understreger dog, at finansrådgiverne ikke må opkræve noget success fee, når det gælder leasingforpligtelser m.m., hvor der sker en gældskonvertering. Det samme er tilfældet, hvis Apollo skulle omdanne sit lån til SAS til aktiekapital, hvilket er en mulighed.

Til gengæld har dommer Michael E. Wiles godkendt, at finansrådgiverne får honorarer, hvis det lykkes at finde nye investorer - og hvis SAS skulle blive opkøbt. Sidstnævnte success fee er opgjort til 0,5 pct. af transaktionsværdien.

Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her

Et egentlig salgsscenario har dog foreløbigt ikke fyldt i SAS’ genopretningsplan eller hos den danske stat, som sammen med Sverige p.t. er de største aktionærer med små 22 pct. af aktiekapitalen hver. Kun Danmark har meldt ud, at man ønsker at beholde ejerskabet og muligvis øge det i forbindelse med rekonstruktionen.

Det vil dog kræve et statsligt kapitalindskud, da gældskonverteringen og SAS’ mål om at rejse mindst 9,5 mia. svenske kr. i ny kapital vil udvande aktierne markant.

Foruden SEB og Seabury har SAS hyret en række andre rådgivere ind til at hjælpe sig ved domstolen i USA. Det gælder bl.a. advokatfirmaer, og hvor SAS allerede har betalt store beløb.

SAS-chef: ”Vi har opsving og nedsving på samme tid”

Scan Global skifter ud i toppen af speditørselskab overtaget fra SAS

SAS-chef: Vi er klart størst og vil forsvare førerpositionen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også