Dommer sår tvivl om den danske stats rolle i SAS-redning

”Jeg har problemer med at godkende det,” lyder det fra amerikansk dommer om centralt krav fra den danske stat i SAS’ jagt på afgørende finansiering. Potentielt et kæmpe problem, vurderer analytiker.
Foto: Johan Nilsson/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Johan Nilsson/AFP/Ritzau Scanpix

SAS og den danske stat led onsdag et foreløbigt, men potentielt afgørende nederlag ved en amerikansk domstol. Et nederlag, der kan vise sig at få stor betydning Danmarks fremtidige rolle i det skandinaviske flyselskab.

Michael E. Wiles, som er dommer ved den amerikanske konkursdomstol, som behandler flyselskabets konkursbeskyttelsesproces, stejlede på et retsmøde onsdag over et centralt krav i processen fra Danmark, skriver DN.

Det skete i forbindelse med det, som er den næste hjørnesten i SAS’ redningsplan, nemlig at indhente ny kapital til at sikre fremtiden for det pressede selskab. Nærmere bestemt skal der rejses 9,5 mia. svenske kroner, svarende til knap 6,3 mia. danske kroner.

Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her

Her spiller den danske stat en nøglerolle, i kraft af at den i dag er en af hovedejerne og også ønsker at være det fremover. 

Den danske stat har som led i processen sat et krav til andre mulige investorer om, at staten får en tegningsret til de nye aktier i det rekonstruerede SAS. Altså kort sagt, at nye investorer skal acceptere at få den danske stat med i ejerkredsen. Et krav, som bestemt ikke blev taget vel imod af den amerikanske dommer.

”Du forventer, at jeg godkender en ”lock-in” af en bestemt investor, uden at denne investor har forpligtet sig til en sådan lock-in,” sagde dommer Wiles under retsmødet ifølge DN.no og tilføjede:

”Det er højst usædvanligt for mig, og jeg har problemer med at godkende det.”

Kan blive et alvorligt setback

Efter en længere diskussionen mellem dommeren og en unavngiven kreditorgruppe endte det med en nedslående besked for SAS – og den danske stat.

”Jeg er ked af det, men jeg er ikke tryg ved, at Danmark får det sådan, bare fordi de vil have det,” sagde dommer Wiles, som endte med ikke at godkende planen for kapitalrejsningen.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank og SAS-analytiker, ser den amerikanske dommers modstand mod kravet fra Danmark som noget, der potentielt kan skabe store udfordringer for selskabet.

”Det her er potentielt et kæmpe problem for SAS,” siger han til MobilityWatch.

Ifølge SAS-analytikerne er det af yderst afgørende karakter, at flyselskabet kan få overbevist dommeren om, at den danske stat kan spille den nøglerolle, den er udset til. Ellers vil redningsplanen blive stærkt udfordret.

”Det er ikke første gang, at en dommer ikke har været helt tilfreds i denne her proces, så forhåbentlig får man fundet en formulering, der kan være en vej videre for det her. For hvis dommeren ikke går med på det her, så er det svært at se en vej videre for SAS,” understreger Jacob Pedersen.

Tilbage til tegnebrættet

SAS’ advokat i sagen, Kelly Di Blasi fra advokatfirmaet Weil, Gotshal & Manger, understregede, at SAS ikke så nogen løsning uden Danmark som en af hovedejerne.

Hun bad derfor retten om mulighed for at gå processen igennem igen, og at formuleringen med Danmark som en større deltager i kapitalrejsningen blev gennemgået på ny, beskriver DN.

Seancen endte med, at dommeren bad om en omformuleret plan for kapitalrejsningen, hvorefter mødet blev hævet.

Det kom ifølge det norske medie ikke frem, hvornår SAS’ advokater vil være klar med en revideret kapitalrejsningsplan til den amerikanske konkursdomstol.

Over for DN er Klas Landelius, investorkontakt i SAS, ganske ordknap om det forestående forløb:

”Vi vil gennemgå rettens kommentarer til kapitalfremskaffelsesproceduren og revidere i det omfang, det er nødvendigt. Vi har ingen yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.”

Sydbank-analytiker Jacob Pedersen har umiddelbart svært ved at se, hvordan SAS kan formulere sig uden om modstanden fra den amerikanske dommer.

Et svært arbejde venter derfor for flyselskabets advokater, mener han.

”Jeg er glad for, jeg ikke sidder med den opgave.”

(Opdateret kl 11.08 med kommentarer fra Jacob Pedersen)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også