Ansatte på USA's bilfabrikker indleder historisk strejke

For første gang nogensinde bliver samtlige af USA’s tre store bilproducenter ramt af strejker på én gang. (Opdateret).
Præsidenten for UAW, Shawn Fain, indleder fredag morgen dansk tid en af de mest ambitiøse strejker i USA i nyere tid, når han udtager nøglefabrikker for landets største bilproducenter. | Foto: Rebecca Cook/Reuters/Ritzau Scanpix
Præsidenten for UAW, Shawn Fain, indleder fredag morgen dansk tid en af de mest ambitiøse strejker i USA i nyere tid, når han udtager nøglefabrikker for landets største bilproducenter. | Foto: Rebecca Cook/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Bilarbejdere i USA har fredag morgen dansk tid indledt en samlet strejke mod de tre store amerikanske bilfabrikker, der går under tilnavnet ”Detroit Three”.

Det gælder General Motors, Stellantis (Chrysler) og Ford.

Det er historisk, at alle tre bilfabrikker rammes af strejke samtidig.

Bilarbejdernes fagforening var ikke i stand til at sikre sig en ny overenskomst med væsentlig højere lønninger.

”For første gang i vores historie strejker vi mod alle de tre store,” siger Shawn Fain, som er præsident for UAW, bilarbejdernes fagforening.

Strejkerne rammer tre særligt udvalgte fabrikker. Det er en Ford-fabrik i Detroit, Michigan, hvor den dyre Bronco-model samles. General Motors rammes på dets fabrik i Wentzville, Missouri, mens Stellantis bliver ramt på en Jeep-fabrik i Toledo, Ohio.

De tre fabrikker, som er udtaget, spiller en nøglerolle i produktionen af nogle af Fords, General Motors’ og Stellantis’ mest profitable modeller.

Strejkevarslerne de seneste dage har fået det til at løbe koldt ned ad ryggen på de tre store producenter, som kan stå til at tabe milliarder på tabt produktion.

Fagforeningen har krævet en lønstigning på 40 procent, en pensionsordning samt en række mindre frynsegoder.

De tre store producenter har sagt, at sådanne lønstigninger vil dræbe forretningen og nægtet at strække sig til mere end mellem 17 og godt 20 procent.

Ifølge Ford vil arbejdernes krav fordoble personaleomkostningerne for Ford.

Men den grund køber Shawn Fain ikke.

”Penge er der. Vores sag er retfærdig,” sagde han.

USA’s præsident, Joe Biden, har opfordret alle parterne til at blive ved forhandlingsbordet og komme frem til en ”win-win-aftale, som beholder arbejderne i hjertet af USA’s fremtidige bilindustri”.

Opdateret kl. 10:02 efter at strejken er en realitet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også