MobilityWatch

Medlemslandene i EU lukker luftrummet for hviderussiske fly

Stats- og regeringschefer fordømmer flyhændelse i Minsk, og der sættes gang i sanktioner mod Hviderusland. EU opfordrer flyselskaber til ikke at flyve hen over landet.

Foto: Petras Malukas/AFP/Ritzau Scanpix

EU's stats- og regeringschefer er enige om at ville forbyde hviderussiske fly i EU's luftrum, og en formel beslutning om dette venter i nær fremtid.

"Vi lukker vores luftrum for fly fra Hviderusland. Vi opfordrer flyselskaber i EU til ikke at flyve over landet," siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, efter førstedagen af et EU-topmøde i Bruxelles.

Beslutningen fremgår også af konklusioner fra topmødet mandag aften.

Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her

Stats- og regeringscheferne fordømmer, skriver de, at et passagerfly fra Ryanair søndag blev tvunget til landing i Minsk. Her blev en systemkritiker og hans kæreste anholdt.

Anholdelserne fordømmes også. Og både oppositionsaktivisten Roman Protasevitj og hans kæreste, Sofia Sapega, kræves løsladt omgående.

"Aldeles uacceptabelt, chokerende og skandaløst. Vi tolererer ikke, at man spiller russisk roulette med menneskers liv," siger EU-præsident Charles Michel på et pressemøde natten til tirsdag.

EU-landene skriver videre, at de er enige om at sætte gang i vedtagelsen af yderligere sanktioner mod ansvarlige individer og organisationer i Hviderusland.

Formelt træffer topmødet ikke sådanne foranstaltninger. Men det vil ske på et efterfølgende ministerrådsmøde.

EU-landene beder Den Internationale Organisation for Civil Luftfart om at undersøge hændelsen søndag grundigt.

EU har efter de voldsomme uroligheder i forlængelse af præsidentvalget i sommeren 2020 haft sanktioner mod styret i Minsk.

Også præsident Aleksandr Lukasjenko står på listen over personer, som ikke kan rejse ind i EU, og hvis midler i EU indefryses.

Lukasjenko vandt ifølge det officielle resultat valget. Men oppositionen og mange iagttagere anerkender det ikke. Oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja, som bor i eksil i Litauen, fik flest stemmer, siger de.

EU-listen over sanktionerede i Hviderusland er tidligere udvidet. Den tæller 88 individer og flere selskaber eller organisationer.

Stats- og regeringscheferne udtrykker solidaritet med Litauen, som har udvist den hviderussiske ambassadør. Det er sket, efter at Hviderusland bad Litauens officielle repræsentant om at rejse hjem.

EU-topmødet fortsætter tirsdag morgen.

 

SAS, KLM og Lufthansa undgår hviderussisk luftrum

Ryanair-topchef: Hviderussiske agenter var med passagerfly 

Mere fra MobilityWatch

Debat: Ro om afgifterne er afgørende for grøn omstilling

Den grønne omstilling af transportsektoren går nu hurtigere, end de fleste havde forestillet sig. Politikernes opgave i den kommende valgperiode er derfor at sikre fortsat ro om afgifterne, skriver direktør i Autobranchen Danmark i MobilityWatchs debatserie op til valget.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs