DI: OECD-skatteaftale gør Danmark mere konkurrencedygtig

Aftalen er indgået sammen med 135 andre lande i den internationale økonomiske samarbejdsorganisation OECD.
Foto: Ian Langsdon/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Ian Langsdon/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Erhvervsorganisationen Dansk Industri ser positivt på en ny aftale om en global minimumsskat på 15 procent.

Danmark har sammen med 135 andre lande i den internationale økonomiske samarbejdsorganisation OECD indgået aftalen fredag aften.

"Danske virksomheder ønsker at konkurrere på forretningen. Ikke på landenes skatter," siger Sune Hein Bertelsen. Han er fagleder for international skat i Dansk Industri (DI).

Aftalen er især vigtig for, hvilke internationale virksomheder, der ønsker at være i Danmark - og for, hvilke danske virksomheder, der ønsker at operere i udlandet, mener DI.

"Der er det rigtigt vigtigt, at man har stærkere fælles rammer for, hvordan virksomhederne skal operere," siger Sune Hein Bertelsen.

Et af hovedpunkterne i aftalen er, at multinationale selskaber betaler mindst 15 procent skat. Det skal hindre store selskaber i at søge i skattely.

Ifølge OECD skal aftalen træde i kraft fra 2023. Men ifølge Sune Hein Bertelsen vil man straks kunne se ændringer, fordi selskaber skal begynde at tilpasse sig.

Han tilføjer, at det er begrænset, hvor mange danske selskaber, der for alvor vil blive ramt af reglerne.

Blandt andet indebærer en del af aftalen, at landene skal have en global omsætning på over 20 milliarder euro, hvoraf 10 procent skal være profit. Derfor er det ret få danske selskaber, aftalen vil påvirke.

Torsdag valgte Irland og Estland at tilslutte sig aftalen. Fredag har Ungarn, som det sidste land i EU, gjort det samme.

Aftalen har tidligere fået kritik for at tilgodese verdens rigeste nationer. Og det er fortsat tilfældet, mener udviklingsorganisationen Oxfam Ibis.

"Et nærmere eftersyn viser, at aftalen risikerer ikke at blive det historiske opgør med skattely, den kaldes af OECD."

Det siger Kristian Weise, der er generalsekretær i Oxfam Ibis, i en meddelelse.

"I stedet kan vi forvente en skadelig konkurrence imellem lande for at sætte deres selskabsskat ned, så de nærmer sig den nye lave bund på 15 procent," siger Kristian Weise.

Regeringens klimaberegninger af CO2-afgift på brændstoffer vækker kritik 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også