Støtte til krav om en flyveforbudszone over Ukraine vokser

De tre baltiske medlemmer af Nato støtter Ukraines ønske om en flyveforbudszone – men i FN-regi.
Nato har med generalsekretær Jens Stoltenberg i spidsen indtil videre afvist et flyveforbud over det krigsramte land. Håndhævelse af forbuddet vil nemlig i praksis betyde, at Nato kommer i åben krig med Rusland. | Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Nato har med generalsekretær Jens Stoltenberg i spidsen indtil videre afvist et flyveforbud over det krigsramte land. Håndhævelse af forbuddet vil nemlig i praksis betyde, at Nato kommer i åben krig med Rusland. | Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Parlamenterne i Litauen og Letland opfordrer torsdag til, at der indføres en flyveforbudszone over Ukraine for at bakke landet op i kampen mod den russiske invasion.

Også Slovenien støtter idéen, der indebærer, at visse typer fly får forbud mod at flyve hen over et bestemt område.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Både USA og Nato har afvist anmodninger fra Ukraines præsident om at indføre en flyveforbudszone med den begrundelse, at Nato risikerer at komme i åben krig med Rusland.

Hvis et forbud skal håndhæves, vil det reelt betyde, at Nato-landes kampfly skal være klar til at skyde russiske kampfly og kamphelikoptere ned.

Dermed kan Nato hurtigt komme i åben krig med Rusland, har argumentationen lydt fra USA’s præsident, Joe Biden, og Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har også gjort det klart, at Rusland vil betragte kampfly fra USA eller Nato i ukrainsk luftrum ”som deltagere i en militær konflikt”, skriver mediet The Conversation.

Estland gav mandag også opbakning til en flyveforbudszone.

Ifølge de tre baltiske Nato-lande skal den oprettes i regi af FN i stedet for Nato.

Rihards Kols, der er formand for udenrigsudvalget i Letlands parlament, skriver i et tweet, at ”massedrab på civile må omgående forhindres”.

Den voksende opbakning til en flyveforbudszone kommer, efter at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i denne uge opfordrede Kongressen i USA og parlamentet i Canada til at indføre et sådan forbud.

”Hvor mange flere missiler skal falde ned over vores byer, før I får det til at ske?, sagde Zelenskyj til de canadiske parlamentsmedlemmer.”

I den amerikanske Kongres fortalte han, at Rusland har affyret næsten 1000 missiler mod Ukraine og kastet ”utallige bomber”.

Som et alternativ til en flyveforbudszone kunne USA forsyne Ukraine med militærfly og luftforsvarssystemer, foreslog Zelenskyj.

Første Nato-land kræver flyveforbud over Ukraine

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også