Dansk klimamål lever kun i få tilfælde op til Parisaftalen

Ifølge tænketank peger en ny analyse fra Klimarådet på, at der skal hurtig handling til på det grønne område.
Peter Møllgaard, professor og dekan på Syddansk Universitet samt formand for Klimarådet | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Peter Møllgaard, professor og dekan på Syddansk Universitet samt formand for Klimarådet | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

I den globale klimakamp står Parisaftalen centralt, mens vi i Danmark længe har brystet os af at have et af de mest ambitiøse klimamål i verden.

Det er dog kun i få tilfælde, at de danske mål er i overensstemmelse med Parisaftalen.

Det viser en ny analyse fra Klimarådet, der er et uafhængigt ekspertorgan, der rådgiver regeringen om omstillingen til et klimaneutralt samfund.

Man kan ifølge formand Peter Møllgaard, professor og dekan på Syddansk Universitet, ikke entydigt konkludere, om målene flugter med aftalen.

”Men vores analyse viser, at kun med en snæver fortolkning af Parisaftalen kan Danmark siges at være i overensstemmelse med den,” siger han.

Analysen er lavet ved at estimere den globale temperaturstigning, hvis resten af verden er som Danmark, og sammenholde det med Parisaftalens mål.

Aftalens mål er at begrænse den globale opvarmning, så temperaturen i 2100 er et godt stykke under 2 grader varmere end før industrialiseringen. Der sigtes efter at begrænse den til 1,5 grader.

Den danske klimalov fokuserer på 1,5 graders-målet og har et mål om, at vores drivhusgasudledning i 2030 er 70 procent lavere end i 1990. 20 år senere skal vi være klimaneutrale.

De mål er kun i overensstemmelse med Parisaftalens, hvis vi midlertidigt tillader temperaturstigninger over 1,5 grader og accepterer, at der er stor risiko for endnu højere temperaturer.

”Det kan tale for, at vi gør mere,” siger Peter Møllgaard.

Samtidig skal Danmark have lov at udlede lige så meget per indbygger som mennesker i resten af verden. Det kan karambolere med fortolkningen af, at rige lande som Danmark skal tage det største ansvar.

”Samtidig har Danmark som mål at være foregangsland. Altså at vi gennem vores handlinger kan vise vejen til klimaneutralitet og bidrage til Parisaftalen,” siger Peter Møllgaard.

Ifølge den grønne tænketank Concito understreger analysen, at ambitionerne skal løftes. Der skal hurtig handling til.

”I Concito mener vi, at vi selvfølgelig skal diskutere højere ambitioner, men det bør stå på skuldrene af en større beslutnings- og handlekraft i de kommende år,” siger direktør Christian Ibsen.

Tænketanken vil have en akutpakke, så snart der kommer en ny regering. Den skal fokusere på at få accelereret den grønne omstilling.

”Så er vi sikre på, at vi på skuldrene af det kommer til at kunne række højere op,” siger direktøren.

Vismænds oplæg til ændringer af kritiseret vejafgift møder både ris og ros

Toppen i Miljøøkonomisk Råd ser behov for at gøre kontroversiel vejafgift dyrere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også