Investor understreger behov for gennemsigtighed efter sag om DSV-tops private investering

Tætte private relationer mellem bestyrelsesformand og direktion kan være ”uheldige”, lyder det fra DSV-investoren KLP oven på sagen om Thomas Plenborg og Jens Lunds fælles private investering.
DSV's seneste generalforsamling i marts 2023. Her var både kommende topchef Jens Lund (nr. 2 fra venstre) på scenen sammen med bestyrelsesformand Thomas Plenborg (nr. 3 fra venstre). | Foto: Sofia Busk
DSV's seneste generalforsamling i marts 2023. Her var både kommende topchef Jens Lund (nr. 2 fra venstre) på scenen sammen med bestyrelsesformand Thomas Plenborg (nr. 3 fra venstre). | Foto: Sofia Busk

Transparens i de private forhold mellem medlemmer af bestyrelsen og direktionen er vigtig.

Sådan lyder det fra den norske pensionskasse KLP oven på sagen om DSV-formand Thomas Plenborgs private investering med kommende topchef Jens Lund.

”Vi har ikke sat os ind i detaljerne i den konkrete sag, men vores generelle holdning er, at bestyrelsen skal kunne agere uafhængigt af ledelsen. Tætte private bånd mellem bestyrelsesformanden og virksomhedens ledelse kan derfor være uheldige,” skriver Arild Skedsmo, senioranalytiker for ansvarlige investeringer i KLP, i en mail til MobilityWatch.

Tirsdag kunne MobilityWatch fortælle, at Thomas Plenborg og Jens Lund i 2022 privat investerede i et projekt sammen.

Sammen med DSV’s ejendomsdirektør og Jens Lunds bror oprettede de selskabet PAL Property Invest. Igennem det selskab har de efterfølgende købt en byggegrund i Benløse til 10 mio. kr.

Flere professorer har påpeget, at det at Plenborg og Lund privat har oprettet og postet penge i samme selskab risikerer at udfordre den armslængde, der bør være mellem en bestyrelsesformand og et medlem af direktionen. Det er nemlig bestyrelsens opgave at føre tilsyn med direktionen.

Efter MobilityWatchs henvendelse til DSV for en kommentar har Thomas Plenborg overdraget sin ejerandel i PAL Property Invest, som han indtil da ejede ca. en tredjedel af, til Jens Lund.

”Vi anerkender, at medejerskabet vil kunne opfattes som problematisk. Det er beklageligt, og det ønsker vi naturligvis ikke. Vi har derfor straks bragt medejerskabet til ophør,” lød det i en kortfattet, skriftlig kommentar fra Thomas Plenborg og Jens Lund, efter Plenborg havde forladt selskabet.

Den private investering fra DSV-formanden og den kommende adm. direktør har hverken figureret i årsrapporter, vederlagsrapporter eller andet.

Hos pensionskassen KLP understreger man derfor også vigtigheden af gennemsigtighed i relationen mellem DSV-formanden og selskabets direktion. 

”Hvor der er relationer, der kan så tvivl om uafhængigheden, herunder privatøkonomiske interessefællesskaber, er det vigtigt, at dette oplyses i forbindelse med udnævnelser,” lyder det fra Arild Skedsmo.

Ingen af de involverede parter i PAL Property Invest har ønsket at stille op til interview om sagen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også