USA og EU indgår fredsaftale i historisk lang strid om fly

USA og EU blevet enige om aftale i strid om statsstøtte til Airbus og Boeing.
Foto: Christof Stache/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Christof Stache/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

På et topmøde tirsdag er USA og EU blevet enige om en "fredsaftale" i en strid om statsstøtte til verdens to førende flyproducenter, Airbus og Boeing.

Dermed forlænges en midlertidig suspendering af ekstra told for milliarder af euro og dollar, som parterne har pålagt hinanden med accept fra Verdenshandelsorganisationen (WTO).

"Mødet begyndte med et gennembrud på fly. Det åbner virkelig et nyt kapitel i vores forhold, da vi går fra retsproces til samarbejde på fly. Efter 17 års strid. I dag har vi leveret varen," siger kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Suspenderingen af straftolden er aftalt for foreløbigt fem år. I den periode skal de forsøge at finde en varig løsning.

Striden om statsstøtte har stået på i 17 år. Det er ifølge kommissionsformanden den længste af sin slags i WTO.

Da Biden overtog præsidentposten i Washington, indgik han en aftale med EU om, at USA og EU ville suspendere straftolden indtil 11. juli.

Joe Biden mødes tirsdag med Ursula von der Leyen og EU-præsident Charles Michel i forlængelse af den amerikanske præsidents besøg i Europa.

"Det er i overvældende grad i USA's interesse at have et godt forhold til Nato og EU. Jeg har et meget andet syn end min forgænger," siger Biden, da han ankommer til topmødet.

Også den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, vil være til stede. Vestager ventes blandt andet at få ansvar for et handels- og teknologiråd, der etableres mellem USA og EU.

Desuden har Vestager ansvar for regulering af blandt andet it-giganter, som også er et emne, der vil blive drøftet på topmødet.

På topmødet diskuterer EU og USA også pandemien og klimaet. Der ventes et svært tovtrækkeri om, hvilke metoder man vil bruge til at nå klimamål.

EU-Kommissionen vil midt i juli fremlægge forslag om en CO2-beskatning, som man i USA ikke bryder sig om. Den vil Biden på de amerikanske producenter og arbejdstageres vegne gerne undslippe.

Airbus og Boeing stiger på udsigt til USA-EU-aftale om subsidier 

EU og USA klar til at løse Airbus-Boeing-konflikt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også