Analytiker: Solid apriltrafik i SAS blegner lidt ved nærlæsning

Selv om SAS melder om fremgang i trafiktallene for marts, er de knap så opmuntrende, når det kommer til stykket, mener Sydbank-analytiker.
Foto: Charles Platiau/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Charles Platiau/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

På overfladen ser trafiktallene fra SAS for april opmuntrende ud, men udviklingen er knapt så solid ved nærlæsning.

Det skriver aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank i en kommentar til fredagens trafikrapport.

Rapporten viste en vækst i passagertrafikken, RPK, på 561,4 pct. i april og en bedring i belægningen på 40,4 procentpoint til 70,9 pct.

”Øjebliksbilledet af udviklingen i april er bestemt opmuntrende, men en nærmere analyse giver anledning til knapt så meget opmuntring,” skriver Jacob Pedersen, som ser på udviklingen i forhold til 2019 - og altså før corona ændrede billedet.

I april 2022 havde SAS passagerindtægter på ca. 2 mia. svenske kr. mod 2,7 mia. svenske kr. i samme måned i 2019. Det er en smule svagere, end Sydbank havde estimeret.

”Pilotstrejken i april 2019 sænkede indtægterne, så trafikgenrejsningen er overvurderet en del i den direkte sammenligning mod april 2019.”

”Det er derfor sandsynligt, at vi vil se et relativt tilbagefald i indtægterne sammenlignet med indtægterne i 2019, når maj-trafikken præsenteres – altså et ”teknisk” og midlertidigt stop i trafikgenrejsningen,” fortsætter Jacob Pedersen.

SAS-aktien har rettet sig siden årets lavpunkt i 0,535 kr. til det nuværende niveau omkring 0,683 kr., og analytikeren udtrykker forundring over, at aktieinvestorerne ”tilsyneladende overser de alvorlige faresignaler, der i øjeblikket præger SAS’ overlevelsesmuligheder. ”

”SAS’ strategiplan SAS FORWARD har sammen med planerne om en ny kapitalforhøjelse udstillet SAS’ svage konkurrenceevne, og ydermere har krigen i Ukraine ført til voldsomme brændstofprisstigninger, der kan afspore SAS’ indtjeningsgenrejsning.”

”Kapitalforhøjelsen kommer til at køre de nuværende aktionærer over. Det er set før, og det kommer til at ske igen,” skriver Jacob Pedersen.

Passagertrafikken hos SAS steg til højeste niveau siden marts 2020

Kabinepersonale har tabt al tillid til SAS

SAS opsiger 300 medarbejdere

Vigtige uger venter i forhandlinger om SAS-redning: ”Der er lagt op til action”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også