Myndigheder overvejer kontrollerende ejerskab af Didi

Bymyndighederne i Kinas hovestad skal angiveligt have lagt op til, at statsejede virksomheder overtager en andel af samkørselstjenesten.
Foto: TINGSHU WANG/REUTERS / X06979
Foto: TINGSHU WANG/REUTERS / X06979
AF RITZAU FINANS

Den kinesiske samkørselstjeneste Didi er i den grad kommet i de kinesiske myndigheders søgelys.

Senest skal bymyndighederne i Beijing have foreslået, at statsejede virksomheder under Beijing Tourism Group køber en ejerandel i Didi Global, der er verdens største samkørselsforretning foran amerikanske Uber.

Det erfarer Bloomberg News fra unavngivne kilder.

Ejerposten skulle være i form af en såkaldt gylden aktie, som vil give statsvirksomheden en vetoret og en bestyrelsespost.

Umiddelbart er statskontrol ikke positivt for en aktie, men Didis notering i USA stiger fredag med 2,1 pct., og aktien var endda tidligere oppe med hele 7,5 pct.

Det skyldes, at koncernen er under hårdt pres på hjemmemarkedet, da myndighederne i juli udstak et forbud mod Didis app, fordi myndighederne mener, at Didi ikke har beskyttet brugernes data ordentligt.

Tiltaget har reelt afskåret koncernen fra at vokse yderligere på det store marked i Kina, og en mulig langvarig strid med kommunistpartiet ses som rigtig dårligt nyt for koncernen. Det sendte derfor aktien ned med mere end 55 pct. fra sin top i 16,4 dollar den 1. juli til en bund i 7,2 dollar midt i august.

Et statsejerskab i Didi kan derfor signalere, at striden med myndighederne kan blive bragt til en mindelig løsning, som igen vil gøre det muligt for Didi at vokse og forsvare sig på hjemmemarkedet, og det vil være godt for kursudviklingen.

Onsdag var der også godt nyt til Didi-aktionærerne set i samme perspektiv, da aktien steg 11,9 pct.

Didi har nemlig valgt at tillade skabelsen af en fagforening. Normalt ikke godt nyt for lønudviklingen og omkostningerne. Beslutningen ses imidlertid som et positivt træk i forhold til at tækkes regeringen i Beijing, efter præsident Xi Jinping i sidste uge holdt en tale, hvor han slog på "fælles fremgang", hvilket var en henvisning til formand Maos mål fra 1953 om at eliminere udnyttelse af arbejderne og fattigdom.

 

Kina skrider ind over for kinesiske samkørselsordningers metoder

Didi giver ok til fagforening for ansatte

Didi suspenderer planer om lancering i Europa 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også