Svensk udmelding skriver nyt tumultarisk kapitel i SAS-sag - få overblikket her

Tirsdag morgen stod det klart, at den svenske regering ikke kommer til at poste flere penge i at sikre SAS’ overlevelse. En udmelding, der har kastet et hav af reaktioner af sig. MobilityWatch giver her et overblik over det seneste stormvejr, som det nordiske flyselskab er endt i.
Foto: SAS/PR
Foto: SAS/PR

Penge er en akut mangelvare i SAS’ overlevelseskamp, men det delvist statsejede selskab kommer til at kigge andre steder hen end hos den svenske stat for finansiel førstehjælp.

Det står klart, efter Karl-Petter Thorwaldsson, Sveriges erhvervsminister, på et pressemøde tirsdag morgen meddelte, at den svenske stat ikke kommer til at tilføre SAS ny kapital, og at Sverige i øvrigt ikke ser sig selv som langsigtet ejer af flyselskabet. Den svenske regering støtter dog op om planen om at konvertere gæld til aktier.

Læs mere: Sverige afviser at tilføre ny kapital til SAS

En udmelding, som ifølge aktieanalytiker hos Sydbank Jacob Pedersen markerer en skillevej for SAS, og som samtidig sætter både kreditorer og ansatte i selskabet under et stort pres.

Læs mere: Pilotforening er klar på besparelser men med ét ufravigeligt krav til SAS

Ifølge Sydbank-analytikeren åbner det dog også en mulighed for, at nye ejere, som eksempelvis en fond, kan overtage SAS og give selskabet en ”sundere ejerstruktur”.

Ifølge det norske erhvervsmedie Dagens Næringsliv åbner den svenske udmelding endda for, at den norske stat kan gøre comeback som SAS-medejer.

Læs mere: Medie: Svensk SAS-udmelding åbner for nye ejere

Hos SAS var man ikke forberedt på udmeldingen fra den svenske erhvervsminister, men topchef Anko van der Werff følte sig ikke det mindste overrasket.

“Vi kendte ikke til beslutningen på forhånd, men det kan altså ærligt talt ikke være nogen overraskelse for nogen. Sverige har mig bekendt i ti år haft et mandat om at sælge sin ejerandel i SAS ud eller ned,” sagde hollænderen til Børsen.

Læs mere: SAS-boss om svensk melding: Ikke en overraskelse for nogen

Ifølge bestyrelsesformand Carsten Dilling giver den svenske stats klare position endda et enklere forløb gennem de forestående forhandlinger.

Læs mere: SAS-formand ser enklere vej gennem forhandlinger efter svensk udmelding

For at overleve skal SAS som minimum rejse 9,5 mia. svenske kr. i kapital, mens der skal konverteres gæld for i omegnen af 20 mia. svenske kr. til aktiekapital. Endelig skal der også skæres omkring 7,5 mia. svenske kr. af selskabets årlige omkostninger, før flyselskabet er i mål – nogle af disse besparelser er dog allerede fundet..

Kernen i debatten, der rejste sig i Danmark på baggrund af udmeldingen fra den anden side af sundet, blev derfor hurtigt, om man fra dansk side smider gode penge efter dårlige ved at hjælpe SAS yderligere og fastholde sit ejerskab, eller om man ved at gøre som svenskerne mister et selskab, som udgør en vigtig brik i den kritiske infrastruktur.

Her var meningerne delte blandt borgerlige stemmer, mens finansminister Nicolai Wammen (S) sparkede spørgsmålet til hjørne.

Læs mere: Venstre håber at Danmark er med til at redde SAS

Læs mere: Tænketank opfordrer til at trække stikket på dansk SAS-ejerskab

Læs mere: Wammen udskyder SAS-beslutning

Meldingen fra den svenske erhvervsminister endte desuden med at presse SAS’ aktiekurs yderligere nedad - faktisk så meget, at flyselskabets aktiekurs tirsdag har lukket i en ny bundrekord. Én SAS-aktie står nu i 47 øre.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også