Ministerafsløring og kritiserede regler: Her er de mest læste historier i 2022

Historier om nye EU-regler, flystrejker og ikke mindst en stor, politisk afsløring var blandt årets mest læste historier på MobilityWatch. Dyk ned i Top 10-listen her. 
Benny Engelbrecht (S) måtte trække sig som transportminister efter MobilityWatchs afsløringer. Den første artikel var blandt årets mest læste. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Benny Engelbrecht (S) måtte trække sig som transportminister efter MobilityWatchs afsløringer. Den første artikel var blandt årets mest læste. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

2022 var endnu et begivenhedsrigt år, som bl.a. har budt på krig i Europa, galopperende inflation og et dansk folketingsvalg.

Alt sammen har vi dækket på MobilityWatch med fokus på betydningen for brancherne inden for transport, logistik og infrastruktur.

Der er dog også sket mange andre ting, som har optaget sektoren, hvilket Top 10-listen over årets mest læste historier på MobilityWatch vidner om.

Få et overblik nedenfor og klik videre for at læse eller genlæse artiklerne. 

Årets mest læste historier

10) SAS-ledelsen overvejer usædvanligt træk i strid med piloter

2022 blev både året, hvor SAS endte i kreditorly ved en domstol i USA, og hvor selskabet var plaget af en stor pilotstrejke i løbet af sommeren. Undervejs kunne MobilityWatch fortælle, at SAS-ledelsen overvejede at søge om frigørelse fra den seneste overenskomst i forbindelse med konflikten, hvilket vakte opsigt. 

9) Frode Laursen har ”brændt næsen” på gassats: Købte lastbiler kan ende med at blive parkeret

Den grønne omstilling fylder meget i den tunge transport, og hvor mange aktører er usikre på, hvad der skal satses på af drivmidler. Hos det store logistikselskab Frode Laursen har man satset på gaslastbiler, og det har i kølvandet på krigen i Ukraine og stigningen i gasprisen været en dyr fornøjelse, fortalte topchef Thomas Corneliussen til MobilityWatch.

8) Efter Postnord-afgørelse: Radikale baner vejen for postudbud

Fremtiden for befordringspligten, der omhandler opgaven med at omdele post til alle dele af Danmark, har i 2022 også været et tilbagevendende spørgsmål. Da de Radikale, som inden valget var tungen på den politiske vægtskål, over for MobilityWatch annoncerede, at man ville have befordringspligten i udbud, blev det samtidig en af årets mest læste historier.

7) DSV varsler vejpakketillæg på international transport

Et tema, som også løbende blev vendt og drejet i 2022, var betydningen af indførelsen af EU’s Vejpakke, hvis formål er at bekæmpe social dumping. Reglerne medfører også udgifter for speditørerne, og det fik i begyndelsen af året DSV til at varsle et særligt tillæg som følge af den nye regulering.

6)DSV-topchef advarer kunder om ”betydelige prisstigninger” efter nye vejpakkeregler

Af samme grund var der også stor interesse for at læse om baggrunden for ekstraregningen fra DSV’s topchef Jens Bjørn Andersen, som samtidig kritiserede dele af lovgivningen: ”Nogle af de enkelte elementer giver bare ikke mening for os,” sagde han.

5) DAO-direktør melder sig ind i kampen om befordringspligt – men der er en betingelse

Som nævnt har spørgsmålet om befordringspligten fyldt i 2022, og det vakte således også opsigt, da Dansk Avis Omdeling (DAO) meldte sig interesseret i at tage kampen op med Postnord i et evt. udbud.

4) Grønne skraldebiler i København bliver ladet op med dieselgeneratorer

Blandt de mere overraskende historier i årets løb var den om Amager Ressourcecenter, som har investeret i 24 eldrevne skraldebiler. Her kunne MobilityWatch fortælle, at en del af opladningen kommer fra dieselgeneratorer, selv om formålet med investeringen netop var grøn omstilling.

3) Spansk personale hos Ryanair vil strejke flere gange i juli

Det var ikke kun ansatte hos SAS, der strejkede i sommer - mange andre flyselskaber var også ramt. Det gjaldt bl.a. Ryanair, hvor en historie om strejkevarsel hos spansk personale var blandt de mest læste i årets løb.

2) Nye oplysninger vækker hård kritik: Regeringen tilbageholdt CO2-tal i forhandlinger om infrastrukturplan

Den formentlig største transportpolitiske historie i 2022 stod MobilityWatch bag. Den omhandlede de CO2-tal, som den tidligere transportminister Benny Engelbrecht (S) tilbageholdt i forbindelse med forhandlingerne om den store infrastrukturaftale 2021. 

Afsløringen fra MobilityWatch vakte stor kritik af ministeren, som endte med at måtte trække sig. MobilityWatch og journalist Anja Hauge er i årets løb blevet nomineret til flere journalistiske priser for artiklerne om sagen. 

1) DSV advarer: Vejpakke får internationale vognmænd til at afvise opgaver

EU’s Vejpakke har som nævnt været et af årets helt store temaer i transportsektoren, og årets mest læste artikel handlede således også om de nye regler – konkret om DSV’s udmelding om, at flere internationale vognmænd siger nej til opgaver, de normalt ville tage.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også