Debat: Grønne investeringer på havnene kræver langsigtede planer

Der er behov for langsigtede og stabile rammer for erhvervshavnene, hvis de skal kunne tiltrække kommercielle investeringer og understøtte grøn omstilling, skriver direktør for By & Havn i debatserie.
Anne Skovbro, adm. direktør for organisationen By & Havn. | Foto: By & Havn/PR
Anne Skovbro, adm. direktør for organisationen By & Havn. | Foto: By & Havn/PR
AF ANNE SKOVBRO, ADM. DIREKTØR FOR BY & HAVN

I København ved vi, at havnen skal bidrage til den grønne omstilling. 

Vi er bl.a. ved at etablere en ny og moderne containerterminal i Nordhavn midt i København. Driften gøres mere grøn, havnen får landstrøm og der planlægges et distributionscenter i forbindelse med containerterminalen, der afkorter varens rejse fra kajkant til slutbruger. 

De grønne investeringer følger med havnens udvikling, og vi glæder os til, at den kan åbne om nogle år og servicere især Københavns mange forbrugere uden at varerne køres langt med lastbil på motorvejene.

Den nye containerterminal i København er godt på vej og dens beliggenhed i ydre Nordhavn er placeret klogt i forhold til den fremtidige infrastruktur, som vil give nem adgang til og fra terminal og distributionscentret. 

Byggeriet af den nye containerterminal skaber samtidig muligheden for at flytte den nuværende containerterminal ved Levantkaj, hvor der kan gøres plads til boliger og rekreative områder, uden at vi går på kompromis med forsyningssikkerheden til København. Alt i alt investeringer til gavn for København, virksomheder og klimaet. 

Erhvervshavnens faciliteter på Prøvestenen med kajanlæg til dybdegående skibe, erhvervsarealer og adgang til understøttende infrastrukturanlæg har potentiale til at bidrage til den grønne omstilling, bl.a. med grønne drivmidler (Sustainable Aviation Fuel (SAF)) til Københavns Lufthavn, Power-to-X og CO2-fangst og udskibning. 

Prøvestenen er vigtig ikke alene for byen og de mange virksomheder, som har behov for erhvervshavnens faciliteter, men også for fremtiden, hvor der også skal være plads til nødvendige infrastrukturprojekter, som i forbindelse med udviklingen af Lynetteholm også skal tænkes ind i området. 

Vi kan fastholde forsyningssikkerheden til en velfungerende hovedstad, samtidig med at vi hjælper den grønne omstilling på vej og skaber muligheder for at byen generelt kan udvikle sig. 

Kommercielle investeringsbeslutninger, især indenfor nye teknologier, kræver langsigtet sikkerhed for at kunne forrentes – ofte 20 år. Uden langsigtet stabilitet og vished om investeringer i ledninger der understøtter omstilling, forudsigelig regulering og miljøtilladelser, bliver det vanskeligt at tro på tilstrækkelige kommercielle investeringer i grøn omstilling og klimateknologi.

Derfor er det centralt, at Havnepartnerskabet sætter fokus på, at de statslige og kommunale aktører og andre relevante interessenter sætter sig sammen og skaber langsigtede og stabile rammeforhold, som de nødvendige investeringer i den grønne omstilling forudsætter, så havnene kan spille deres tiltænkte rolle i den grønne omstilling. 

De danske erhvervshavne og grøn omstilling kræver ambition og retning. Så havnene kan udfylde deres vigtige samfundsmæssige betydning og være med til at hjælpe den grønne omstilling på vej. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også