Efter tvivl om armslængde i DSV-top: Tidligere formand lagde vægt på distance og respekt

DSV’s formand og topchef har fået kritik for en fælles, privat investering. Tidligere formand Kurt K. Larsen fortæller, at den slags slet ikke var på tale, da han stod i spidsen for speditørselskabet.
Kurt K. Larsen stoppede som formand i DSV i 2019. | Foto: Bidstrup Stine/Ritzau/Ritzau Scanpix
Kurt K. Larsen stoppede som formand i DSV i 2019. | Foto: Bidstrup Stine/Ritzau/Ritzau Scanpix

Tonen var god og sjov, men det var vigtigt, at der var en klar skillelinje, og at direktionen viste respekt for formanden, dengang Kurt K. Larsen sad for bordenden i DSV’s bestyrelse.

Det fortæller han til MobilityWatch oven på sagen om DSV’s nuværende bestyrelsesformand Thomas Plenborg og topchef Jens Lunds private investering, som fra flere kanter er blevet kritiseret for at risikere at udfordre den armslængde, der bør være mellem bestyrelse og direktion.

Den tidligere topchef og formand for speditørkoncernen har noteret sig sagen, men han ønsker ikke at kommentere den, da han ikke kender den i detaljer. Han udtaler sig imidlertid gerne om sin egen tilgang til rollen som bestyrelsesformand, dengang han bestred hvervet i speditørkoncernen.

Adspurgt om han som bestyrelsesformand var opmærksom på ikke at have et forhold til direktionsmedlemmerne, der involverede fællesinvesteringer i privaten, lyder det:

”Det kom aldrig op. Det skulle heller ikke op. Det kom det ikke,” siger Kurt K. Larsen, der overlod formandsstolen til Thomas Plenborg i 2019.

Udfordrer armslængden

Som MobilityWatch for nyligt kunne afdække, har DSV-formand Thomas Plenborg og topchef Jens Lund siden 2022 postet private midler i et fælles investeringsprojekt – udenfor regi af speditørkoncernen.

Sammen med Brian Winther Almind, der er ejendomsdirektør i DSV, og Jens Lunds bror, Søren Lund, har de oprettet selskabet PAL Property Invest. Et selskab, der har til formål at investere i og udvikle ejendomme, og som indtil videre har købt en grund i en erhvervspark i Benløse for ca. 10 mio. kr.

En investering, som har mødt kritik fra flere kanter.

”Ud fra en armslængdebetragtning vil det bedste jo være at man ikke har nogle økonomiske relationer til hinanden,” lød det bl.a. fra Jesper Strandskov, professor emeritus ved Institut for Virksomhedsledelse på SDU.

Flere investorer rynkede også brynene over investeringen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Thomas Plenborg har været medlem af bestyrelsen i DSV siden 2011 og formand siden 2019. Han har desuden været næstformand under Kurt K. Larsen. | Foto: PR / DSV
Thomas Plenborg har været medlem af bestyrelsen i DSV siden 2011 og formand siden 2019. Han har desuden været næstformand under Kurt K. Larsen. | Foto: PR / DSV
En af dem var Lars Hytting, chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning.

”Det er lidt for kammeratligt og virker uprofessionelt - og er noget, der bare ikke skal foregå,” sagde han.

Efter MobilityWatchs henvendelse til DSV for en kommentar valgte Thomas Plenborg at overdrage sin ejerandel i PAL Property Invest til Jens Lund.

De to parter betegnede efterfølgende i en kort, skriftlig kommentar projektet som en ”mindre, passiv investering”. 

”Vi anerkender, at medejerskabet vil kunne opfattes som problematisk. Det er beklageligt, og det ønsker vi naturligvis ikke,” lød det videre fra DSV-formanden og -topchefen.

Respekt for embedet

Inden han blev udpeget som bestyrelsesformand i 2008, havde Kurt K. Larsen rollen som adm. direktør i DSV. 

Dermed havde han et nært forhold til den direktion, som han som bestyrelsesformand skulle føre tilsyn med. Direktionen bestod dengang af adm. direktør Jens Bjørn Andersen og finansdirektør Jens Lund, hvoraf sidstnævnt altså nu er blevet topchef.

”Vi var jo gamle kollegaer, så vi havde det fint. Det ændrede sig overhovedet ikke, fordi jeg blev bestyrelsesformand. Men så var det selvfølgelig dem, der skulle drive butikken, og så kunne jeg sidde der og være lidt kritisk, hvis det var,” fortæller Kurt K. Larsen.

Den nye rolle krævede dog en vis form for distance til direktionen – også selvom de havde et indgående kendskab til hinanden qua Kurt K. Larsens tidligere rolle, påpeger han.

”Selve vores forhold var fuldstændig, som det var før. Men de fandt da hurtigt ud af, at når jeg så sad som bestyrelsesformand, skulle de vise en slags respekt - ikke nødvendigvis for mig - men for selve det embede, jeg sad i.”

Gjorde du noget for at ændre tilgang til din relation til direktionen?

”Nej. Hvis de havde den nødvendige respekt i omgangen med mig, så havde jeg ikke mere at tilføje. Så var det fint. Så drejede det sig meget mere om, hvilke resultater vi skabte. Det gik mere ud på, hvordan forretningen fungerede end vores personlige habitus. Men vi havde det da også rigtig rart og indimellem sjovt, fordi vi kendte hinanden godt.”

Kurt K. Larsen stoppede som formand for bestyrelsen i DSV i 2019 for at gå på pension.

Læs mere om Thomas Plenborg og Jens Lunds private investering i PAL Property Invest her:

”Ikke hensigtsmæssigt på nogen måde”: DSV-formand og kommende topchef har investeret sammen privat

DSV-formand orienterede kun næstformand om privat investering med ny topchef

Investorer kritiserer DSV-formands private investering med kommende topchef: ”Amatøragtigt”

Aktionærer kræver mere transparens hos DSV-top efter omstridt investeringssag

Investor understreger behov for gennemsigtighed efter sag om DSV-tops private investering

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også