En del af Watch Medier

MobilityWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Fragt og logistik
  • Persontransport
  • Infrastruktur
  • Politik
  • Navne
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Fragt og logistik
  • Persontransport
  • Infrastruktur
  • Politik
  • Navne
07.12.2022kl. 14.00

Debat: Plan for grøn omstilling af transportsektoren kræver både høje ambitioner og realisme

Det er vigtigt, at en kommende strategi for omstillingen af den tunge transport i Danmark ikke alene er ambitiøs, men også er realistisk og handlingsorienteret, skriver direktør i Dansk Erhverv Transport i debatindlæg hos MobilityWatch.
Jesper Kronborg, branchedirektør for Dansk Erhverv Transport | Foto: Pr / Dansk Erhverv
AF Jesper Kronborg, branchedirektør for Dansk Erhverv Transport

Hvordan sikrer vi en grøn omstilling af transportsektoren? Det er et af de helt centrale spørgsmål i det kommende år for en ny regering.

Vores håb i Dansk Erhverv er, at man vil lægge en national strategi for den grønne omstilling af transportsektoren, der er ambitiøs og tager højde for sektorens konkurrencedygtighed, og som tør forholde sig realistisk og handlingsorienteret til de massive udfordringer, der ligger forude.

Det er vigtigt, at vi får en forventningsafstemning om, at transportsektoren ikke omstilles fra den ene dag til den anden.

Den skal hjælpes på vej både med en økonomisk tilskuds-kickstart til grønne lastbiler og hurtig udrulning af bl.a. mere el-infrastruktur og grøn strøm.

Samtidig må vi i perioden frem mod fuld brug af el og brint enten have enten en vis tålmodighed eller enes om de overgangsløsninger, som er tilgængelige i mellemtiden.

Alle transportbranchens CO2-udledninger stammer fra dens energiforbrug.

Effektivisering og optimering kan eksempelvis gøre noget her og nu – der er f.eks. stadig et potentiale i at forøge lastbilernes længde og vægt og udbrede vejnettet til såkaldte dobbelttrailere, så der kan transporteres mere gods med samme lastbil.

Samtidig er det også klart, at hvis vi for alvor skal skabe en grøn transportsektor, så skal den fossile diesel og benzin i sidste ende ud af billedet.

Vi har i transportbranchen købt ind på el- og brint som de væsentligste løsninger på langt sigt – og vi vil gerne den grønne omstilling.

Men vi må være ærlige om, at der kan gå lang tid, inden det sker i fuldt omfang i Europa og resten af verden. Derfor bør vi også drøfte, hvad vi kan og skal gøre i mellemtiden, samtidig med at vi har øje for at omstille os til el og brint over det lange stræk.

Hvor en batterielektrisk lastbil var noget, man før kun snakkede om og sjældent så, så er der rent faktisk i dag en række ellastbiler på vej til de europæiske transportvirksomheder.

I første omgang betyder den begrænsede rækkevidde og størrelse dog, at teknologien kun vil være til distributionen i byerne. Men som udviklingen skrider frem, bliver det nemmere at se en potentiel fremtid, hvor også større dele af landtransporten kan elektrificeres.

Den begyndende udrulning betyder dog også, at vi får øjnene op for, hvilke udfordringer der så skal løses, før batteriteknologien for alvor kan blive et seriøst alternativ til det fossile.

Forbrugeren vil ikke betale for prisen på grisen

Prisen på køretøjet springer først i øjnene.

I et stærkt konkurrencepræget erhverv tæller hver en krone, og hvis der skal betales det tredobbelte i pris ved indkøb af køretøjet, så har man allerede her tabt konkurrencekraft.

Derfor er det først og fremmest vigtigt at hjælpe udviklingen på vej både med en midlertidig økonomisk tilskuds-kickstart til grønne lastbiler, som kan hjælpe markedet i gang i den svære opstartsfase, og parallelt med dette en hurtig udrulning af bl.a. mere el-infrastruktur og grøn strøm.

Hver anden dansker er ikke villig til at betale ekstra for grøn levering, og transportvirksomhederne kan derfor ikke regne med, at de ekstra omkostninger for den grønne kørsel, kan tjenes ind hos kunderne.

Der er behov for at løse den gordiske efterspørgselsknude, for transportbranchen vil den grønne omstilling og er villig til at investere, men det bliver dyrt, og det er ikke en regning, vognmanden kan eller skal stå alene med, for så går det ud over branchens levedygtighed og konkurrenceevne med dertil fatale konsekvenser til følge.

Den grønne omstilling kommer med en pris, og den pris gør transport dyrere i fremtiden, det skal vi indstille os på, men det må være en pris, vi alle er med til at betale

Jesper Kronborg, branchedirektør for Dansk Erhverv Transport

Vi mangler fortsat en plan for grønne indkøb i det offentlige, som meget vel kunne gå forrest og vise betalingsvillighed over for de grønne løsninger.

Dertil hører også, at den samme transportaktivitet ikke kan flyttes direkte over til en ellastbil. Den højere vægt fra batterierne betyder, at der er reduceret plads til gods, ligesom den mindre rækkevidde indskrænker tidsrummet og arealet, som køretøjet kan benyttes i.

Skal en virksomhed bibeholde den samme evne til at fragte varer og samtidig være grøn, så kræver det derfor flere køretøjer og chauffører.

Den grønne omstilling kommer med en pris, og den pris gør transport dyrere i fremtiden, det skal vi indstille os på, men det må være en pris, vi alle er med til at betale.

Grøn drivmiddelinfrastruktur er ikke rullet ud

Dernæst kommer den grønne drivmiddelinfrastruktur.

Selvom der for eksempel skyder ladestandere op i hele det ganske danske land, så er meget få af dem beregnet til erhvervstransporten, og endnu færre til lastbiler.

Med begrænsningen i rækkevidde kræver det et veludbygget netværk af ladestandere, så virksomhederne er sikre på, at de kan komme rundt i hele landet, og at der er plads i det tidsrum, hvor chaufføren holder pauser, eller køretøjet ellers skal stå stille.

Det gælder også for den private ladeinfrastruktur. Langt størstedelen af fremtidens opladning kommer til at foregå på virksomhedernes egne arealer, ved såkaldt depotladning.

Her kan opladningen foretages om natten og gøres smart, så den kun sker på de tidspunkter, hvor elpriserne er lavest.

Den grønne omstilling kommer ikke til at kunne foretages fra den ene dag til den anden

Jesper Kronborg, branchedirektør for Dansk Erhverv Transport

Men omkostningerne for opstillingen af ladestandere rammer et prisniveau, der er ca. dobbelt så højt som hos vores nordiske naboer, og som hurtigt kan samle sig til et svimlende beløb, hvis hele køretøjsflåden skal kunne oplades.

De eksempler, der er fremme i medierne, handler om by- og nærdistribution, og det er er kun en del af de kørte km og CO2-aftryk, der finder sted.

For de lange ruter, på tværs af landegrænserne, ser udfordringerne særligt store ud. Her er der behov for konkrete planer, der sikrer en sammenhængende lade-infrastruktur og kapacitet på tværs af Europa.

Indtil den lade-infrastruktur er på plads, er det en kæmpe udfordring at omlægge de længere ture, så de også bliver foretaget på en grøn og klimavenlig måde.

El-kapaciteten

Hertil kommer, at det på ingen måde er sikkert, at el-kapaciteten er stor nok i de erhvervsområder, hvor hovedparten af depoterne er placeret.

Der skal føres store mængder strøm frem til arealerne, hvis lastbilerne skal kunne lade op, og det er en bekymring hos mange, hvorvidt virksomhederne kan få den mængde strøm de skal bruge, inden for en overskuelig tidsramme.

Det er en problemstilling, som der er meget begrænset indsigt i, og en fremtidig strategi for transportbranchen bør derfor kobles sammen med en generel plan for udbygning og etablering af VE-energi og det dertilhørende elnet.

Det er vigtigt, at den nationale strategi for grønne drivmidler til tung transport, som Transportministeriet arbejder på i øjeblikket, kobles med en større plan for, hvordan vi som samfund skal tackle ovenstående problemstillinger, så der opstilles en realistisk og farbar vej for, dels hvad vi skal gøre på kort og mellemlangt sigte, hvor el ikke kan løse det hele, og dels hvordan den batterielektriske løsning kan blive et reelt alternativ i Danmark på sigt.

Ambitionerne deler vi. Transportsektoren skal omlægges, så vi kan nå i mål med vores klimaambitioner.

Men den grønne omstilling kommer ikke til at kunne foretages fra den ene dag til den anden. Det tager mange år at lave så store omlægninger.

Lykkedes man med at lave en national strategi, der opsætter reelle mål og forudsigelige rammevilkår, så kan vi opnå en både realistisk og ambitiøs grøn omstilling af transportsektoren.

Debatserie om omstilling af den tunge transport

MobilityWatch bringer en række debatindlæg fra aktører i og omkring transportbranchen, hvor de giver deres syn på, hvad en ny national strategi for omstillingen af den tunge transport bør indeholde.

Læs mere fra serien nedenfor:

Ny debatserie: Aktører tripper for en grøn strategi til den tunge transport

Debat: Fragtdirektør efterlyser investeringer og støtte i omstilling af tung transport

Debat: Ny grøn strategi for tung transport må forholde sig til markedssituationen

Debat: DI efterlyser en samlet vej for grøn vejgodstransport

Debat: Lobby vil have kommende regering til at prioritere de grønne busser

Relaterede artikler:

  • Foto: Tycho Gregers/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

    Ny debatserie: Aktører tripper for en grøn strategi til den tunge transport

  • Jørn P. Skov, topchef i Danske Fragtmænd | Foto: Danske Fragtmænd/pr

    Debat: Fragtdirektør efterlyser investeringer og støtte i omstilling af tung transport

  • Søren Büchmann Petersen, chefkonsulent DTL- Danske Vognmænd | Foto: Dtl/pr

    Debat: Ny grøn strategi for tung transport må forholde sig til markedssituationen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Dsv
Fragt og logistik

DSV fik færre kvindelige ledere i 2022

Den danske speditør har nu sat et mål, der skal give en mere ligelig fordeling mellem kønnene i toppen af selskabet.
  • DSV pålægger sig selv "intern CO2-skat" – og efterspørger politisk handling
  • Finansdirektør hos DSV afviser problemer med at finansiere store opkøb

For abonnenter

SAS afholdte torsdag et informationsmøde for de opsagte medarbejdere i konkursramte Flyr. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Persontransport

SAS bejler til tidligere Flyr-personale

For abonnenter

Photo: Sebastian Gollnow/AP/Ritzau Scanpix
Persontransport

Trafikforening efterspørger investeringer i nattog

Jens Bjørn Andersen, topchef i DSV
Fragt og logistik

DSV har skruet ned for længden på kontrakter med underleverandører

For abonnenter

Flere aktører vil have nationalt videncenter på finansloven efter mistet finansieringaftale. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Infrastruktur

Aktører vil have videnscenter for ladestandere på finansloven

For abonnenter

Foto: Nano Calvo/AP/Ritzau Scanpix
Persontransport

Dansk bookingplatform til privatfly vil høste de første kunder i 2023

For abonnenter

Læs også

Foto: Nano Calvo/AP/Ritzau Scanpix
Persontransport

Dansk bookingplatform til privatfly vil høste de første kunder i 2023

Den danskstiftede bookingplatform til privatfly Goollie har efter et halvt år endnu ikke haft nogen kunder. Flere initiativer i løbet af 2023 skal dog give selskabet luft under vingerne, fortæller direktør.

For abonnenter

Jens Bjørn Andersen, topchef i DSV
Fragt og logistik

DSV har skruet ned for længden på kontrakter med underleverandører

Markedsudviklingen har fået DSV til at køre med kortere kontrakter med rederierne.

For abonnenter

Trods medhold i cabotageafgørelse hos EU-Kommissionen må H.P. Therkelsen stadig betale millionbøde. | Foto: H. P. Therkelsen / Pr
Fragt og logistik

EU-Kommissionen modsiger Danmark i principiel sag om cabotagekørsel

Dansk transportselskab har fået medhold i sag hos EU-Kommissionen, der modsat Danmark ikke mener, at ture med tomme returpaller tæller med i cabotageregnskab. Selskabet skal dog stadig betale millionbøde.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Aktører vil have videnscenter for ladestandere på finansloven – 3. feb.
  • DSV har skruet ned for længden på kontrakter med underleverandører – 3. feb.
  • Trafikforening efterspørger investeringer i nattog – 3. feb.
  • DSV fik færre kvindelige ledere i 2022 – 3. feb.
  • Ford ligger til at starte i bakgear efter stor indtjeningsskuffelse – 3. feb.
  • SAS bejler til tidligere Flyr-personale – 3. feb.
  • Dansk bookingplatform til privatfly vil høste de første kunder i 2023 – 3. feb.
  • København og Frederiksberg sløjfer kontrakter med de sidste dieselbusser – 3. feb.
  • Ekspertgruppes anbefaling til CO2-afgift forsinkes igen – 3. feb.
  • Direktør for Storbritanniens største lufthavn træder tilbage efter turbulent år – 3. feb.
  • Norsk regering dropper planer om at sløjfe toldfri lufthavnshandel – 3. feb.
  • Pris på fragt ud af Kina falder fortsat – 3. feb.
  • Fransk samarbejde vil lette adgangen til brint på europæiske veje – 3. feb.
  • DSV pålægger sig selv "intern CO2-skat" – og efterspørger politisk handling – 3. feb.
  • DI: Lavere priser og enklere billetsystemer skal få flere over i bus og tog – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Watch Job

  • Erfaren IT Supporter

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Se flere jobs

Job

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Se flere jobs

Kolofon

MobilityWatch
Søg

Sektioner

  • Fragt og logistik
  • Persontransport
  • Infrastruktur
  • Politik
  • Navne
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Thomas Bo Christensen

tbc@mobilitywatch.dk

Tlf.: +45 3330 8441

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7481

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7481

Job

Abonnement

Prøv MobilityWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

mobilitywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7481

Læs mere om abonnement her

Adresse

MobilityWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8441

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MobilityWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MobilityWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge