DSV-topchef trækker sig fra omdiskuteret investering

Jens Lund og DSV’s ejendomsdirektør er nu begge trådt ud af det selskab, som de tidligere har ejet sammen med DSV-formand Thomas Plenborg. Et medejerskab, som har mødt kritik fra flere sider.
Jens Lund har nu trukket sig fra selskabet PAL Property Invest, som han i 2022 grundlagde og investerede i sammen med bl.a. DSV-formand Thomas Plenborg. | Foto: Pr / Dsv
Jens Lund har nu trukket sig fra selskabet PAL Property Invest, som han i 2022 grundlagde og investerede i sammen med bl.a. DSV-formand Thomas Plenborg. | Foto: Pr / Dsv

Det vakte for nylig kritik fra flere kanter, da MobilityWatch kunne fortælle, at DSV-topchef Jens Lund og selskabets bestyrelsesformand Thomas Plenborg havde investeret sammen privat uden for regi af speditørkoncernen.

Det fik først Thomas Plenborg til at trække sig fra investeringen og overlade sin ejerandel til Jens Lund, og nu er DSV-topchefen også trådt helt ud.

Det fremgår af en opdatering af CVR-registeret, kan MobilityWatch nu fortælle.

Oprindeligt var der i alt fire grundlæggere af selskabet; Thomas Plenborg, Jens Lund, Brian Winther Almind, som er ejendomsdirektør i DSV, og Jens Lunds bror, Søren Lund.

Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her

Men nu står kun sidstnævnte tilbage som ejer af selskabet. Både Jens Lund og Brian Winther Almind har overdraget deres ejerandele til Søren Lund.

Dermed er der ingen DSV-folk tilbage i selskabet, der har navnet PAL Property Invest, og som har vakt både undren og kritik.

En bar mark i Benløse

Firkløveret stiftede PAL Property Invest i 2022, og selskabets formål er købe, sælge og udvikle fast ejendom.

Indtil videre er virksomhedens eneste investering en grund på 26.774 kvadratmeter, der er beliggende i et industrikvarter i Benløse.

Grunden blev erhvervet for 10 mio. kr. for snart to år siden, men der er dog endnu ikke bygget noget på den. Faktisk er der ikke foretaget så meget som et spadestik på den bare mark, ligesom der heller ikke er ansøgt om nogen byggetilladelser.

Det, der oprindeligt vakte opsigt ved investeringen, var, at den ifølge flere professorer, som MobilityWatch har talt med, såede tvivl om armslængden mellem bestyrelsen og direktionen i DSV.

I 2022 erhvervede PAL Property Invest Tinvej 15 i Benløse. En grund på 26.774 kvadratmeter, som der endnu ikke er bygget noget på. | Foto: Mads Oddershede
I 2022 erhvervede PAL Property Invest Tinvej 15 i Benløse. En grund på 26.774 kvadratmeter, som der endnu ikke er bygget noget på. | Foto: Mads Oddershede

Det er således bestyrelsens opgave at føre tilsyn med direktionen, som den i sidste ende skal hyre og fyre. En opgave, der kan blive udfordret af, at formanden og topchefen ejer et selskab sammen ved siden af.

”Det indfører jo nogle andre relationer, hvor man vil blive i tvivl om de beslutninger, man træffer i den sammenhæng, hvor han er bestyrelsesformand – er det så de rigtige beslutninger, eller lader han sig influerere af, at han har noget sammen med direktøren? Så det er ikke hensigtsmæssigt på nogen måde,” lød det bl.a. fra Tage Koed Madsen, professor emeritus ved Institut for Virksomhedsledelse på SDU.

Også blandt DSV’s investorer mødte det kritik, at Thomas Plenborg og Jens Lund havde foretaget en fælles investering i privat regi.

Lars Hytting, der er chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning, var blandt kritikerne af investeringen, som han kaldte ”amatøragtig”.

”Det er lidt for kammeratligt og virker uprofessionelt - og er noget, der bare ikke skal foregå,” sagde han til MobilityWatch.

Efter MobilityWatch rettede henvendelse til DSV for en kommentar til Plenborg og Lunds investering, trak Thomas Plenborg sig få timer efter fra PAL Property Invest og overlod sin del af virksomheden til Jens Lund.

Tag MobilityWatch med i lommen – hent vores app til enten iPhone eller Android. Så får du også besked på mobilen, når der sker noget vigtigt i branchen.

”Vi anerkender, at medejerskabet vil kunne opfattes som problematisk. Det er beklageligt og det ønsker vi naturligvis ikke. Vi har derfor straks bragt medejerskabet til ophør,” lød det efterfølgende i et skriftligt svar.

Ingen af de involverede parter har på noget tidspunkt ønsket at stille op til interview om sagen. Det står således stadig uklart, hvad formålet med investeringen reelt er, ligesom det heller ikke er klart, hvorfor Thomas Plenborg og Jens Lund anså involveringen i PAL Property Invest som en god idé til at starte med.

Orienterede kun næstformand

Dansk Aktionærforening efterspurgte på baggrund af sagen større transparens i toppen af speditørkoncernen. At Plenborg og Lund sammen havde investeret i PAL Property Invest fremgik nemlig ingen steder i de dokumenter, som selskabet har sendt ud til dets aktionærer – eksempelvis årsrapporter, vederlags-, eller governance-rapporter.

Bestyrelsesformand Thomas Plenborg havde desuden kun oplyst til bestyrelsens næstformand, Jørgen Møller, at han havde investeret sammen privat med Jens Lund. 

”Bestyrelsens næstformand blev orienteret i henhold til vores interne procedurer,” lød det i et skriftligt svar sendt gennem DSV’s presseafdeling.

MobilityWatch har rettet henvendelse til både Jens Lund og presseafdelingen i DSV angående den seneste udvikling i sagen. Her lyder det dog, at man ikke har yderligere kommentarer.

Læs alle artiklerne om PAL Property Invest her:

”Ikke hensigtsmæssigt på nogen måde”: DSV-formand og kommende topchef har investeret sammen privat

Investorer kritiserer DSV-formands private investering med kommende topchef: ”Amatøragtigt”

Aktionærer kræver mere transparens hos DSV-top efter omstridt investeringssag

Investor understreger behov for gennemsigtighed efter sag om DSV-tops private investering

DSV-formand orienterede kun næstformand om privat investering med ny topchef

Efter tvivl om armslængde i DSV-top: Tidligere formand lagde vægt på distance og respekt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også