Investorer peger på "klodset" forløb efter DSV-topchefs exit fra kritiseret investering

DSV-tops fælles, private investering vidner om ”svag forståelse af de rette governancemæssige processer.” Det mener investor, efter de to sidste DSV-folk nu har trukket sig fra PAL Property Invest.
Jens Lund er nu ikke længere en del af PAL Property Invest, som han stiftede med bl.a. DSV-formand Thomas Plenborg i 2022. | Foto: Pr / Dsv
Jens Lund er nu ikke længere en del af PAL Property Invest, som han stiftede med bl.a. DSV-formand Thomas Plenborg i 2022. | Foto: Pr / Dsv

En klodset investering og uklarhed om de indre linjer.

Sådan lyder reaktionen fra to af DSV’s investorer, efter topchef Jens Lund og ejendomsdirektør Brian Winther Almind begge har trukket sig fra selskabet PAL Property Invest. Et selskab, som de oprindeligt havde grundlagt med DSV’s bestyrelsesformand Thomas Plenborg og Jens Lunds bror Søren Lund.

Nu sidder Søren Lund tilbage som eneejer.

”Set udefra virker det amatøragtigt. Det gjorde det lige fra starten. Nu virker det så også både klodset og som en ufordelagtig investering,” skriver Lars Hytting, chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning, der er investor i DSV, i en mail til MobilityWatch.

At Jens Lund og Brian Winther Almind nu har trukket sig sker efter, at den private investering er blevet kritiseret fra flere kanter.

Mangler robusthed

Tilbage i 2022 grundlagde Thomas Plenborg, Brian Winther Almind samt Jens Lund og Søren Lund PAL Property Invest. Et selskab med formålet at købe, sælge og udvikle fast ejendom.

Samme år investerede kvartetten så i en grund på 26.774 kvadratmeter, der er beliggende i Kærup Erhvervspark i Benløse på Midtsjælland.

Hvad planen er med grunden, der blev erhvervet for 10 mio. kroner, står stadig uklart, eftersom der ikke er blevet bygget noget på den eller søgt nogen byggetilladelser.

Det, der dog særligt vakte opsigt blandt flere professorer, som MobilityWatch har talt med, var, at DSV’s formand og nye topchef investerede sammen privat.

At formanden for bestyrelsen og topchefen samme sted har grundlagt et selskab og postet penge i det privat risikerer at så tvivl om den armslængde, der bør være mellem bestyrelse og direktion, lød det.

Efter MobilityWatch kunne afdække, at Thomas Plenborg og Jens Lund har investeret sammen privat, har Thomas Plenborg gennem DSV’s presseafdeling oplyst, at han kun orienterede bestyrelsens næstformand om investeringen. Noget, der ligeledes vakte opsigt.

Hos Akademikerpension, der forvalter knap 160.000 akademikeres pension, og som har en del af disse investeret i DSV, undrer man sig over sagen.

Den sender særligt et signal om, at der er rod i styringen på de indre linjer, mener Anders Schelde, investeringsdirektør i Akademikerpension.

”Det vidner om en svag forståelse af de rette governancemæssige processer for et C25 selskab. Dette er et billede, vi også kan genkende i andre sammenhænge i forhold til DSV,” skriver han i en mail.

Her henviser investeringsdirektøren til speditørkoncernens storstilede investering i Neom-projektet i Saudi-Arabien, som Akademikerpension har i sinde at spørge ind til på DSV’s generalforsamling i næste måned.

”Der mangler også noget governancemæssig robusthed, mener vi,” lyder det videre fra Anders Schelde.

Tavshed

Ingen af de involverede parter har på noget tidspunkt ønsket at stille op til interview trods flere henvendelser.

I et fælles skriftligt svar sendt gennem presseafdelingen i DSV har Thomas Plenborg og Jens Lund anerkendt, at ”medejerskabet vil kunne opfattes som problematisk”, hvorfor Thomas Plenborg i første omgang valgte at overdrage sin ejerandel til Jens Lund.

Den præcise årsag til, at Jens Lund og Brian Winther Almind nu har valgt at trække sig fra PAL Property Invest og overlade ejerandelene til Søren Lund, er også uklar.

Samtidig står det heller ikke klart, hvorfor man mente, at investeringen var en god idé, da man foretog den tilbage i 2022.

MobilityWatch har rettet henvendelse til både Jens Lund og presseafdelingen i DSV, men begge steder lyder det, at man ikke har nogen kommentarer.

Læs alle artiklerne om PAL Property Invest her:

DSV-topchef trækker sig fra omdiskuteret investering

Efter tvivl om armslængde i DSV-top: Tidligere formand lagde vægt på distance og respekt

DSV-formand orienterede kun næstformand om privat investering med ny topchef

Investor understreger behov for gennemsigtighed efter sag om DSV-tops private investering

Aktionærer kræver mere transparens hos DSV-top efter omstridt investeringssag

Investorer kritiserer DSV-formands private investering med kommende topchef: ”Amatøragtigt”

”Ikke hensigtsmæssigt på nogen måde”: DSV-formand og kommende topchef har investeret sammen privat

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også