ATP afviser at gå ind i sag om DSV-tops private investering

En privat investering mellem DSV-formand Thomas Plenborg og topchef Jens Lund har vakt kritik fra flere investorer, der bl.a. har kaldt forløbet ”amatøragtigt”. 
Claus Wiinblad, chef for danske aktier i ATP. | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
Claus Wiinblad, chef for danske aktier i ATP. | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Det er blevet kritiseret fra flere kanter, at DSV-formand Thomas Plenborg og adm. direktør Jens Lund har investeret sammen privat.

Flere af speditørkoncernens aktionærer har rynket panden, heriblandt Akademikerpension, der bl.a. mener, at det vidner om ”en svag forståelse af de rette governancemæssige processer for et C25 selskab”.

Hos ATP, der er landets største pensionsselskab, ser man imidlertid ikke et behov for at udtale kritik i sagen.

I en skriftlig kommentar fra Claus Wiinblad, der er chef for danske aktier i ATP og i øvrigt sidder i komtiéen for god selskabsledelse, lyder det:

”Som vi er orienterede, har sagen ingen relation til DSV. Samejerskabet er desuden bragt til ophør, og vi har ikke yderligere kommentarer til den sag.”

Thomas Plenborg og Jens Lund har ellers selv erkendt, at investeringen, som de begge to efter MobilityWatchs afdækning nu er ude af, kunne ”opfattes problematisk”.

10 mio. kr. for en mark

Selskabet, der er grundlaget for hele sagen, blev dannet tilbage i 2022. 

Her gik Thomas Plenborg og Jens Lund sammen med Brian Winther Almind, der er ejendomsdirektør i DSV, og Jens Lunds bror Søren Lund om at oprette selskabet PAL Property Invest.

Et selskab, der har til formål at investere i ejendomme, og som kort efter dets grundlæggelse erhvervede en større grund i Benløse på Midtsjælland beliggende i Kærup Erhvervspark. En grund, der blev købt for 10 mio. kroner.

Grunden står endnu ubebygget hen, og det er fortsat uklart, hvad formålet med investeringen konkret har været.

Det, som bl.a. flere professorer har hæftet sig ved, er, at formanden og topchefen i et selskab har investeret sammen privat. 

Noget, som flere over for MobilityWatch har peget på potentielt kan udfordre det armslængdeprincip, der gør sig gældende mellem bestyrelsen og direktionen i en given virksomhed. 

Det er således bestyrelsens opgave at føre tilsyn med direktionens arbejde – en opgave, som netop kan blive udfordret ved, at bestyrelsesformanden og topchefen har en privat investering sammen.

”Det med at have interesser blandet sammen på den måde er aldrig godt, for hvis det kommer til en konfliktsituation, så kan man jo blive i tvivl om, hvordan man reagerer på det,” lød det fra Tage Koed Madsen, professor emeritus ved Institut for Virksomhedsledelse på SDU.

Det er denne bare mark i Benløse, som PAL Property Invest investerede i i 2022. Grunden, der strækker sig over 26.774 kvadratmeter, kostede 10 mio. kroner. | Foto: Mads Oddershede
Det er denne bare mark i Benløse, som PAL Property Invest investerede i i 2022. Grunden, der strækker sig over 26.774 kvadratmeter, kostede 10 mio. kroner. | Foto: Mads Oddershede

Kort efter at MobilityWatch første gang henvendte sig for en kommentar fra Thomas Plenborg og Jens Lund angående deres engagement i PAL Property Invest, valgte Thomas Plenborg at udtræde af selskabet. I samme ombæring overdragede han sin ejerandel til Jens Lund.

”Vi anerkender, at medejerskabet vil kunne opfattes som problematisk. Det er beklageligt, og det ønsker vi naturligvis ikke. Vi har derfor straks bragt medejerskabet til ophør,” lød det derefter i et skriftligt svar.

Mandag denne uge valgte Jens Lund og Brian Winther Almind så at træde ud af ejerkredsen i PAL Property Invest. Dermed ejer Jens Lunds bror Søren Lund nu 100 pct. af selskabet.

MobilityWatch har flere gange forsøgt at få et interview med de involverede parter, men ingen har ønsket at udtale sig om sagen. 

Det står således stadig ikke klart, hvorfor de oprettede selskabet til at begynde med, og hvad der konkret har ændret sig, siden man nu mener, at medejerskabet har kunne opfattes problematisk. 

Læs alle artiklerne om PAL Property Invest her:

”Ikke hensigtsmæssigt på nogen måde”: DSV-formand og kommende topchef har investeret sammen privat

Investorer kritiserer DSV-formands private investering med kommende topchef: ”Amatøragtigt”

Aktionærer kræver mere transparens hos DSV-top efter omstridt investeringssag

Investor understreger behov for gennemsigtighed efter sag om DSV-tops private investering

DSV-formand orienterede kun næstformand om privat investering med ny topchef

Efter tvivl om armslængde i DSV-top: Tidligere formand lagde vægt på distance og respekt

DSV-topchef trækker sig fra omdiskuteret investering

Investorer peger på ”klodset” forløb efter DSV-topchefs exit fra kritiseret investering

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også