DSV-formand gled af på aktionærkritik af privat investering med topchef

Toppen af DSV måtte stå på mål for kritik af flere beslutninger på selskabets årlige generalforsamling.
DSV's bestyrelsesformand Thomas Plenborg. | Foto: PR / DSV
DSV's bestyrelsesformand Thomas Plenborg. | Foto: PR / DSV

Det skortede ikke på undren fra DSV’s investorer, da selskabets aktionærer var samlet til den årlige generalforsamling i hovedkvarteret i Hedehusene torsdag eftermiddag.

Speditørkoncernens involvering i det saudi-arabiske Neom-projekt blev mødt med en byge af kritiske spørgsmål undervejs, ligesom der også blev spurgt ind til fyringen af Jens Bjørn Andersen sidste efterår. 

Endelig fik en sag om en privat, fælles investering hos formand Thomas Plenborg og topchef Jens Lund også ord med på vejen - en investering, der tidligere har vakt kritik for ikke at være forenelig med deres roller i DSV.

Alt sammen noget, der har bidraget til et svækket image for DSV, lød kritikken fra en aktionær.

”Så hjælper det jo heller ikke, at det har været fremme i pressen, at CEO (Jens Lund, red.) og bestyrelsesformand har haft en fælles investering. Man må spørge sig selv, hvor dømmekraften har været henne i det her selskab,” sagde han.

Aktionæren spurgte i den forbindelse, om bestyrelsen har ”tiltag på vej til at rette op på DSV’s image blandt investorerne.”

Bestyrelsesformand Thomas Plenborg fik til opgave at forsøge at besvare kritikken fra aktionæren, som han indledte med at betegne som ”tough questions”.

Mangelfuld kommunikation

I sit svar på kritikken forbigik Thomas Plenborg imidlertid kritikken af sin private investering med Jens Lund helt uden at kommentere sagen. 

Til gengæld måtte han give en indrømmelse i forhold til kommunikationen om både fyringen af nu tidligere topchef Jens Bjørn Andersen og annonceringen af det kritiserede Neom-samarbejde.

”Jeg indrømmer, at kommunikationen omkring arvefølgen (udskiftning af topchef, red.) og Neom-projektet kunne være meget bedre,” sagde han til de fremmødte aktionærer og tilføjede: 

”Jeg fortryder meget, at vi ikke gjorde det bedre omkring de annonceringer, for det kostede os noget på aktiekursen.”

DSV-formanden tilføjede, at han siden annonceringen af Neom-samarbejdet har haft ”tonsvis” af samtaler med investorer.

Særligt kritikken af selskabets investering i Neom-projektet, der kræver en bruttoinvestering på 10 mia. dollars fra DSV, mødte kritik ad flere omgange.

Blandt andet blev der også udtrykt bekymring for, hvorvidt involveringen i dette projekt ville gøre det dyrere for DSV at skaffe finansiering til et eventuelt opkøb af DB Schenker, som selskabet meldes som en af favoritterne til at købe. Et opkøb, der ventes at koste et trecifret milliardbeløb.

Thomas Plenborg understregede, at man i DSV tror fuldt og fast på Neom-projektet, og at det ikke ventes at have nogen indflydelse på selskabets muligheder for at købe op.

”Vi kommenterer per definition ikke på opkøb,” sagde han og tilføjede derefter: 

”Men skulle noget materialisere sig, så er forventningen fra direktionen, at Neom-projektet vil blive kørt med en selvstændig Solutions-division, Road-division og Air & Sea-division - helt uafhængigt med dets egen ledelse. Det vil være almindelig forretning for os, så der bør være nok evner og kapaciteter til også at foretage opkøb uanset dets størrelse.”

Ingen kommentarer

MobilityWatch havde inden generalforsamling efterspurgt et interview med Thomas Plenborg, hvilket dog var blevet afvist. 

Efter generalforsamlingens afslutning blev en kommentar til kritikken af formandens private investering med topchef Jens Lund ligeledes afvist af selskabets pressechef. 

Som MobilityWatch har kunne beskrive, oprettede Plenborg og Lund sammen med DSV’s ejendomsdirektør, Brian Winther Almind, og Jens Lunds bror Søren Lund et selskab sammen i 2022 – uden for regi af DSV.

Det var denne bare mark i Benløse, som DSV-formand Thomas Plenborg erhvervede sammen med topchef Jens Lund, DSV's ejendomsdirektør og Jens Lunds bror i 2022. Nu sidder Jens Lunds bror alene tilbage som ejer af den 26.774 kvadratmeter store grund. | Foto: Mads Oddershede
Det var denne bare mark i Benløse, som DSV-formand Thomas Plenborg erhvervede sammen med topchef Jens Lund, DSV's ejendomsdirektør og Jens Lunds bror i 2022. Nu sidder Jens Lunds bror alene tilbage som ejer af den 26.774 kvadratmeter store grund. | Foto: Mads Oddershede

Igennem selskabet, der bærer navnet PAL Property Invest, erhvervede de en grund i Benløse nær Ringsted på Sjælland for 10 mio. kroner. 

Investeringen mødte kritik og undren fra både professorer og investorer, idet den kunne så tvivl om den armslængde, der bør være mellem bestyrelsesformanden i et selskab og dets øverste direktør. 

Sammen med resten af bestyrelsen har formanden ansvaret for at føre tilsyn med direktionen, som den ultimativt skal kunne hyre og fyre.

Thomas Plenborg og Jens Lund har gentagne gange afvist at stille op til et interview om sagen - herunder hvorfor de oprindeligt mente, at den fælles, private investering var en god idé og forenelig med deres roller i DSV.

Begge har dog erkendt i et skriftligt svar, at ”medejerskabet vil kunne opfattes som problematisk.”

Derfor valgte Thomas Plenborg at overdrage sin ejerandel af selskabet til Jens Lund, som få uger efter ligeledes forlod selskabet sammen med DSV’s ejendomsdirektør. 

Nu sidder kun Jens Lunds bror tilbage som ejer af virksomheden.

Læs mere om sagen her:

”Ikke hensigtsmæssigt på nogen måde”: DSV-formand og kommende topchef har investeret sammen privat

Investorer kritiserer DSV-formands private investering med kommende topchef: ”Amatøragtigt”

Aktionærer kræver mere transparens hos DSV-top efter omstridt investeringssag

Investor understreger behov for gennemsigtighed efter sag om DSV-tops private investering

DSV-formand orienterede kun næstformand om privat investering med ny topchef

Efter tvivl om armslængde i DSV-top: Tidligere formand lagde vægt på distance og respekt

DSV-topchef trækker sig fra omdiskuteret investering

Investorer peger på ”klodset” forløb efter DSV-topchefs exit fra kritiseret investering

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også